Ga naar de inhoud
'Hebzucht en bedrog'

Bedrijf van Donald Trump veroordeeld voor belastingfraude, straf later bekend

Oud-president Donald Trump eerder dit jaar bij de Trump Tower in New York. Beeld © ANP / Imago

Het bedrijf van oud-president Donald Trump is door een jury in New York schuldig bevonden aan belastingfraude. "Dit is een zaak over hebzucht en bedrog", oordeelt de jury. Een straf die bij die veroordeling past, maakt een rechter pas volgende maand bekend.

De oud-president van de Verenigde Staten, Donald Trump, was niet persoonlijk aangeklaagd in de zaak tegen de Trump Organization.

Ook voor zijn kinderen heeft de veroordeling geen directe gevolgen. Maar voor het familiebedrijf van de Trump is de veroordeling volgens Amerikaanse media 'een hevige berisping'.

De twaalfkoppige jury stelt dat het bedrijf van Trump schuldig is aan belastingfraude. Leidinggevenden kregen een relatief laag salaris uitbetaald, maar leefden in luxe appartementen, reden in chique auto's en hun kinderen gingen naar privéschole.

Omdat over al die voordeeltjes geen belasting werd afgedragen, maakte de Trump Organization zich volgens de jury op grote schaal schuldig aan fraude. 

Waarschijnlijk een boete

De straf die daarop staat wordt op 13 januari bekend. Het gaat waarschijnlijk om een boete, mogelijk van zo'n 1,6 miljoen dollar (ruim 1,5 miljoen euro).

Hoewel dat een relatief laag bedrag is voor een bedrijf van deze omvang, stellen Amerikaanse media dat het toekomstige zakenpartners af kan schrikken.

Topman
Lees ook:
Topman familiebedrijf Trump bekent belastingfraude

Bovendien is deze zaak slechts een van de vele juridische strijden die Trump momenteel voert. Correspondent Erik Mouthaan legt in deze video (die deze zomer werd opgenomen) uit welke onderzoeken er allemaal naar de oud-president lopen:

Vier onderzoeken naar Trump: van verkiezingsfraude tot documenten in de wc

02:21
Of het nou gaat om de Capitoolbestorming, of leugens over de verkiezingen, Trump wordt onderzocht.

Inmiddels loopt er ook een onderzoek van de staat New York tegen Trump waarin belastingontduiking op persoonlijke titel door de oud-president en zijn kinderen wordt onderzocht. 

Getuigenis zakenpartner

De zaak tegen de Trump Organization kon hard worden gemaakt doordat een van Trumps belangrijkste zakenpartners toegaf dat hij jarenlang belasting ontdook. Hij moest daarvoor de cel in.

The Trump Organization heeft hotels, golfbanen en vakantieverblijven over de hele wereld.  

Trump
Lees ook:
Trump kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024