Ga naar de inhoud
Gehaaste dierproeven

Vermeend dierenleed implantaatbedrijf Elon Musk, onderzoek gestart

Varken met implantaat bij Neuralink Beeld © Archiefbeeld ANP

Implantaatbedrijf Neuralink van Elon Musk wordt verdacht van dierenleed. Personeel van het bedrijf zou hebben geklaagd over dierproeven die te gehaast worden uitgevoerd. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen.

Dat onderzoek wordt uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw, meldt persbureau Reuters dat sprak met ingewijden. De Animal Welfare Act, die zou zijn geschonden, ziet in de Verenigde Staten toe op een fatsoenlijke behandeling van dieren bij onder meer dierproeven.

Ambitieus

Musk heeft ambitieuze plannen met Neuralink. Zo gaf hij vorige week aan implantaten te ontwikkelen die in het ruggenmerg worden aangebracht. Daarmee kunnen mensen met verlammingen toch in staat worden gesteld te bewegen. Ook worden oogimplantaten getest waarmee het gezichtsvermogen wordt verbeterd.

Elon
Lees ook:
Elon Musk is tiran voor personeel: 'Zijn werkwijze is antiek'

Voordat die chiptechnologie in mensen wordt gebruikt, worden de implantaten getest op dieren. Musk meldde vorig jaar al een draadloos implantaat in een aap te hebben aangebracht. Met die chip in zijn hersenen kon de aap met zijn gedachten een videogame besturen.

Eerdere kritiek op op een slechte behandeling van proeven met apen schoof Neuralink terzijde.