Ga naar de inhoud
Gevangenisstraf mogelijk

Seks buiten het huwelijk wordt strafbaar in Indonesië

President Joko Widodo Beeld © ANP

Voor seks buiten het huwelijk kan vanaf 2025 gevangenisstraf worden opgelegd in Indonesië. Het parlement daar heeft een nieuw en omstreden wetboek van strafrecht goedgekeurd, dat dit mogelijk maakt. Ook belediging van de president en overheidsinstellingen wordt strafbaar.

Naast buitenechtelijke seks, kunnen ook seks voor het huwelijk en ongehuwd samenleven worden bestraft. Celstraffen van zes maanden tot een jaar kunnen worden opgelegd.

Direct protesten

Mensenrechtenorganisaties zien het nieuwe wetboek, dat in 2025 van kracht wordt, als een ernstige beperking van rechten en vrijheden in het traditioneel tolerante land. Ze vinden het een stap richting islamitisch fundamentalisme.

Ook vrezen ze dat het leven van LGBTQ'ers moeilijker wordt gemaakt. Maandag werd in verschillende Indonesische steden geprotesteerd tegen de voorgenomen wijzigingen.

Zeker
Lees ook:
Zeker 56 doden na aardbeving op eiland Indonesië

Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats.

Niet iedereen kan aangifte doen

Om het bedrijfsleven en kritische parlementsleden enigszins tegemoet te komen is daarom in de teksten over seks en ongehuwd samenleven opgenomen dat alleen echtgenoten, ouders of kinderen aangifte kunnen doen.

In Indonesië is decennialang gediscussieerd over een nieuw wetboek van strafrecht. Het oude dateert nog uit de koloniale tijd. De nieuwe wetgeving wordt gesteund door alle negen partijen in het parlement.

Indonesië
Lees ook
Indonesië dankt Jakarta af als hoofdstad, maar de problemen blijven

Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat 'in overeenstemming is met de Indonesische waarden' en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten.

De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.