Ga naar de inhoud
Personeel zonder papieren

'Illegalen betrokken bij bouw olympisch dorp Parijs voor Spelen 2024'

Werknemers bouwen aan het olympisch dorp in Parijs, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Bij de bouw van het olympisch dorp in Parijs wordt personeel zonder geldige papieren ingezet. Zij krijgen zo'n 80 euro per dag, komen vaak uit het Afrikaanse Mali en gebruiken de identiteit van een landgenoot om toch aan de slag te gaan. "Er wordt niet over gesproken."

Dat blijkt uit eigen onderzoek van de Franse krant Le Monde

In de Franse hoofdstad zijn volgens de krant momenteel duizenden werknemers bezig met de bouw van het olympisch dorp voor de Olympische Spelen in 2024.

Problemen zouden zijn aangepakt

Le Monde heeft met meerdere illegalen gesproken die op de bouwplaats aan het werk zijn. Met schattingen van het aantal werknemers dat geen geldige documenten heeft, komt de krant niet.

Tijdens eerdere controles werden er al enkele illegalen aangetroffen, de autoriteiten beloofden dat de problemen toen werden aangepakt.

Eerst
Lees ook:
Eerst 3, nu opeens 400: WK-baas stelt dodental arbeidsmigranten bij

Volgens één van de illegale medewerkers, een 42-jarige Malinees, zijn er nog steeds mensen illegaal aan het werk. Landgenoten lenen elkaar papieren uit en de bazen geven daar weinig om.

Weinig Franse medewerkers

Het gaat niet alleen om mensen uit Afrika, maar ook om veel Turken, Portugezen en Arabieren die op de bouwplaatsen werken. De bron van de krant ziet weinig Franse werknemers. Over contracten 'wordt niet gesproken', zegt de Malinees.

Bekijk ook: gastarbeider Malcolm werd opgepakt in Qatar

02:15
Hij liet zich online kritisch uit over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden.