Ga naar de inhoud
Met onbemande drones

'Brutaalste aanval tot nu toe': Oekraïne treft bases diep in Rusland

Satellietbeeld dat gisteren gemaakt is van de Russische luchtmachtbasis Engels. Beeld © ANP / AFP / Maxar

Gisteren werd Oekraïne getroffen door een golf Russische raketaanvallen. Maar wat daaraan voorafging was volgens The New York Times 'de brutaalste Oekraïense aanval tot nu toe'. Met onbemande drones trof Oekraïne militaire bases diep in Rusland. Niet eerder werd de oorlog zo ver van de Oekraïense grens gevoerd.

De twee grote ontploffingen vonden gisteren plaats op de Russische vliegbases van Engels en Rjazan. Engels ligt bijna 500 kilometer van de grens met Oekraïne. Op de vliegbasis van de stad staan Russische strategische bommenwerpers geparkeerd. Rjazan ligt op zo'n 160 kilometer van Moskou.

Overleven
Lees ook:
Overleven zonder stroom in Oekraïne: 'Ik doe alsof ik op survivalweekend ben'

Het Russische ministerie van Defensie liet gisteren weten dat Oekraïense strijdkrachten achter de twee ontploffingen zaten. Deze kostten aan drie mensen het leven en vier mensen raakten gewond. Ook gaf Rusland toe dat twee vliegtuigen 'lichtbeschadigd' raakten.

Dubbelzinnige tweet

Officieel heeft Oekraïne niet toegegeven achter de aanslagen te zitten. Maar zoals in de afgelopen maanden wel vaker gebeurde als er ontploffingen plaatsvonden in Rusland of op de Krim, kwam een adviseur van president Volodimir Zelenski met een dubbelzinnige verklaring.

"De aarde is rond. Als iets in het luchtruim van een land wordt gelanceerd, zal dat vroeg of laat terugkeren naar het vertrekpunt", schreef Mychajlo Podoljak op Twitter.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe golf Russische raketaanvallen op Oekraïne, luchtalarm afgegaan

Een bron binnen de Oekraïense autoriteiten heeft tegenover The New York Times erkend dat zijn land achter de aanvallen zit. De onbemande drones zouden zijn gelanceerd vanuit Oekraïens grondgebied en met behulp van troepen die zich vlak bij de Russische bases bevonden, naar het juiste doel zijn geleid.

Strijd in het hart van Rusland

"De aanvallen zijn een teken dat Kiev bereid is de strijd naar het hart van Rusland te voeren", schrijft de Amerikaanse krant. Volgens The New York Times is dit het eerste bewijs dat Oekraïne het vermogen heeft om op zó'n grote afstand aan te vallen.

Vliegtuigen die op de getroffen luchtmachbases geparkeerd staan, zijn volgens Oekraïne gebruikt bij de aanhoudende aanvallen op infrastructuur en elektriciteitscentrales.

'Vallende brokstukken'

Het Kremlin stelt overigens dat de onbemande drones in de lucht zijn vernietigd. De doden, gewonden en 'lichtbeschadigde' vliegtuigen waren het gevolg van 'vallende brokstukken', stelt Moskou.

Na de aanslag op de luchtmachtbases werd Oekraïne getroffen door een Russische rakettenregen.

'Drone-aanval op Koersk' 

Volgens gouverneur Roman Starovojt is vanochtend een vliegveld bij de Russische stad Koersk aangevallen door een Oekraïense drone. Daardoor zou een olie-opslagtank in brand zijn gevlogen. Slachtoffers zijn volgens de gouverneur niet gevallen. 

Koersk ligt niet ver van de grens met Oekraïne. De autoriteiten daar melden vaker beschietingen door Oekraïne, die door dat land meestal worden ontkend.

Bekijk ook: bevroren strijd in loopgraven van Oekraïne

02:46
De strijd op de grond aan het front in Oekraïne staat zo goed als stil. Aan beide kanten zitten militairen ingegraven in de loopgraven.