Ga naar de inhoud
158 doden

Koreaanse agenten opgepakt voor rol bij halloweendrama Seoel

Meer dan 100.000 mensen waren in het uitgaansgebied aanwezig

Er zijn twee hooggeplaatste politiemensen uit Zuid-Korea aangehouden voor hun rol bij het halloweendrama in Seoel waarbij 158 mensen door verdrukking om het leven kwamen. De twee voormalige officieren zouden een intern inlichtingenrapport hebben verdoezeld waarin werd gewaarschuwd voor mogelijke ongelukken.

Meer dan 100.000 mensen waren op 29 oktober naar het uitgaansgebied in Seoel gegaan voor de eerste halloweenviering sinds de coronapandemie. Maar daar was het gebied totaal niet op voorbereid, lokale autoriteiten noch de politie hadden maatregelen genomen voor zo'n grote menigte.

Niets gedaan met noodoproepen

Uren voor de ramp waren er al wel elf noodoproepen binnengekomen over de gevaarlijke drukte, maar noemenswaardige acties bleven uit. Daarom kwamen honderden mensen in de verdrukking terecht, 158 mensen stierven en tientallen mensen raakten gewond.

Twee voormalige officieren wilden vermoedelijk die passiviteit bij de politiediensten verdoezelen, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Daarom verdoezelden zij een intern inlichtingenrapport waarin werd gewaarschuwd voor de verdrukking.

Politie
Lees ook:
Politie Seoel kreeg vier uur voor halloweendrama al eerste melding: 'Jullie moeten ingrijpen'

Het zijn de eerste aanhoudingen in de kwestie waarvoor onder anderen de politiechef, de burgemeester van Seoel en de minister van Binnenlandse Zaken verontschuldigingen al hebben aangeboden. Het onderzoeksteam wilde eigenlijk nog meer mensen aanhouden, maar de rechtbank weigerde de gevraagde arrestatiebevelen uit te vaardigen voor een voormalige politiechef en een ex-agent die zijn baas te laat zou hebben geïnformeerd.

Zij zijn volgens de rechter waarschijnlijk niet betrokken bij pogingen bewijsmateriaal te vernietigen.

Bekijk ook: Overlevenden vertellen hoe het uit de hand liep in Seoel

01:33