Ga naar de inhoud
Zerocovidbeleid

Versoepelingen her en der, maar China vreest omikrongolf: 'Hopen dat zorg het aankan'

Beeld © AFP

China begint voorzichtig met het versoepelen van coronamaatregelen. In sommige steden worden verplichte quarantaines losgelaten, terwijl elders minder vaak getest hoeft te worden op corona. Correspondent Roland Smid sprak twee inwoners over het leven in een ietsje minder streng Shanghai.

Volgens mevrouw Liu zijn de versoepelingen merkbaar in details. Nog altijd moet ze zich om de drie dagen laten testen om haar favoriete winkels binnen te komen, maar testcentra zijn minder hardhandig geworden, merkt ze. "Ik ben net weer getest, en voorheen haalden ze dat stokje door je hele mond heen. Heel oncomfortabel. Nu tikken ze alleen nog maar even je wang aan."

China
Lees ook:
China probeert protesten dood te zwijgen: 'Jullie gaan hiervoor boeten'

Ze is op leeftijd, en leeft al jaren van een staatspensioen. Daardoor heeft ze op economisch vlak geen schade ondervonden van de pandemie. "Maar het naar buiten gaan, kletsen met de buren, ongestoord de supermarkt binnenwandelen: ik heb het lange tijd moeten missen."

China weifelt in beleid

Liu heeft net een doos eieren gekocht, en wijst erop dat veel winkeliers weifelen in hun beleid. "Volgens mij weten ze het even niet meer." Ze wijst naar een winkeltje verderop in de straat. "Daar hoef ik helemaal niets meer te laten zien, ik kan gewoon doorlopen. Veel beter zo!"

Dat weifelen staat symbool voor een fase waar China zich nu in bevindt: Er is geen eenduidig, landelijk coronabeleid. Maar de centrale overheid in Peking heeft in vage bewoordingen aangegeven dat het beleid menselijker moet. Vicepremier Sun Chunlan benadrukt een 'menselijke maat'. Het resulteert in een mengelmoes van maatregelen: in sommige steden wordt het testen helemaal losgelaten, terwijl het in Shanghai nog altijd verplicht is om een restaurant binnen te mogen.

Slechte
Lees ook:
Slechte vaccins, streng beleid: waarom China zo worstelt met corona

Ook worden nog steeds duizenden mensen verplicht naar quarantainekampen gestuurd. Test je positief, dan sluiten ze je op. En de omstandigheden in die kampen zijn bruut. Ex-bewoners spreken van een verschrikkelijke omgeving, waar het licht 24 uur brandt en de wc’s bijna niet schoongemaakt worden. En je ligt op een zaal met honderden wildvreemden.

Velen zijn niet angstig meer

Liu hoopt dan ook op verdere versoepelingen. Ze maakt zich geen zorgen meer om corona. Ze zegt volledig gevaccineerd te zijn, en meestal een mondkapje te dragen als ze de deur uit gaat. "Ik doe gewoon wat de overheid voorschrijft, dan komt het vast goed."

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat het 'goedkomt' met het oplopende aantal besmettingen in China: Experts vrezen een omikrongolf die het Chinese zorgstelsel kan lamleggen en tot vele ic-opnamen en doden kan leiden.

Ziekenhuizen onder druk

Dit beaamt Li Qi, die in Shanghai woont en werkt bij een vastgoedbedrijf. "Meer besmettingen leiden tot meer ziekenhuisopnames. En dat kan rampzalig verlopen. Kijk maar naar India, zo’n twee jaar geleden." Li doelt op de schrijnende beelden die in 2020 uit India kwamen, toen daar de eerste en tweede coronagolven door het land gingen.

Na
Lees ook:
Na maanden weer coronadoden in China, steden deels in lockdown

"Maar toch", zegt hij, "omikron zou anders moeten zijn. Er zullen meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, maar we moeten hopen dat de zorg het aankan."

Genoeg van alle lockdowns

Li vindt dat het wel genoeg is geweest met alle langdurige lockdowns. "Het weegt zwaar op je gemoed, wetende dat je ieder moment weer in quarantaine geplaatst kan worden. Het is ook gewoon erg onhandig. Je kunt helemaal niets plannen."

Bang voor het coronavirus zelf is Li, net als velen in China, inmiddels niet meer. Hij gaat dan ook zonder mondkapje de straat op. "Als ik gewoon een beetje afstand hou, niet te veel drukke plekken bezoek, dan kan het wel zonder, vind ik. Alhoewel ik het nog wel terecht vind dat we in winkels een mondkapje moeten dragen."

De versoepelingen volgen slechts enkele dagen op massaal protesten in China, waarbij het strenge coronabeleid bekritiseerd werd. Sommigen riepen zelfs om het aftreden van partijbaas Xi Jinping. Of de versoepelingen een direct resultaat zijn van de protesten, is onmogelijk vast te stellen. Wel duidelijk is grote delen van de Chinese bevolking een ander coronabeleid voorstaan. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Bron: RTL Nieuws