Ga naar de inhoud
Burgers naar schuilkelders

Nieuwe golf Russische raketaanvallen op Oekraïne, luchtalarm afgegaan

Inwoners Kiev schuilen ondergronds. Beeld © RTL Nieuws / Jeroen Akkermans

Rusland heeft een nieuwe golf raketten afgevuurd op Oekraïne. De luchtafweer heeft volgens president Volodimir Zelenski het grootste deel daarvan uit de lucht kunnen halen, maar in onder meer Odessa en Zaporizja zijn raketten ingeslagen. In sommige delen van het land is de stroom weer uitgevallen.

In heel Oekraïne ging aan het begin van de middag het luchtalarm af en burgers werden opgeroepen om dekking te zoeken in de schuilkelders. In Zaporizja zijn volgens de autoriteiten twee doden gevallen doordat de raketten meerdere huizen hebben vernietigd.

Stroomuitval

De meeste aanvallen zouden weer gericht zijn op de Oekraïense energievoorzieningen, aldus premier Denis Sjmihal. Hij zegt dat faciliteiten in onder meer de regio's Kiev, Vinnitsia en Odessa zijn geraakt. In meerdere regio's werd gemeld dat de stroom volledig of gedeeltelijk is uitgevallen. In Mykolajiv heeft het stadsbestuur zelf de stroom uit voorzorg uitgeschakeld, om brand te voorkomen. Ook in buurland Moldavië was door nieuwe stroomstoringen te merken dat het elektriciteitsnetwerk geraakt is. Zelenski zei dat de herstelwerkzaamheden vrijwel meteen na de aanvallen zijn begonnen.

Het Oekraïense leger meldt dat Rusland zo'n zeventig raketten heeft afgevuurd en dat de luchtafweer daarvan zestig uit de lucht kon schieten.

Vrijwel tegelijkertijd met de aanvallen op het Oekraïense grondgebied waren er ook ontploffingen op de door Rusland bezette Krim. Bij de stad Dzjankoj is een aantal explosies te horen geweest volgens Oekraïense media.

Eerder op de dag vonden ook grote ontploffingen plaats bij twee Russische vliegbases, op honderden kilometers van de grens met Oekraïne. Volgens Russische staatsmedia zijn daarbij drie mensen omgekomen en zes mensen gewond geraakt. Het is niet duidelijk wat er gebeurd is en of de incidenten in verband staan met de oorlog in Oekraïne.

Overleven
Lees ook:
Overleven zonder stroom in Oekraïne: 'Ik doe alsof ik op survivalweekend ben'