Ga naar de inhoud
Nu al 8 miljoen

VN verwacht geen grote aantallen Oekraïners meer naar EU-landen

Een vrouw en een kind wachten in de Oekraïense stad Odessa op evacuatie. Beeld © AFP

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht niet dat nog grote aantallen Oekraïners toevlucht zoeken in EU-landen wegens de oorlog in hun thuisland. Eerder zou het aantal intern ontheemden nog kunnen toenemen, zegt UNHCR-chef Filippo Grandi in een interview met Der Spiegel.

"Ik hoop dat er niet weer een grote vluchtelingenstroom komt", zegt Grandi, die tegelijkertijd een slag om de arm houdt. "Maar oorlog is onvoorspelbaar." Volgens Grandi hebben de Oekraïners die achterblijven hoogstwaarschijnlijk meer steun nodig. "Degenen die tot nu toe in Oekraïne zijn gebleven, hebben minder contacten in Europa of zijn minder mobiel", zei hij tegen Der Spiegel.

Aanval op energievoorzieningen

Met het oog op het winterweer en de aanhoudende Russische bombardementen op de civiele infrastructuur van Oekraïne - vooral op elektriciteits- en warmtevoorzieningsfaciliteiten - wordt gevreesd dat veel meer Oekraïners naar de EU zouden kunnen vluchten.

'Nederland
Lees ook:
'Nederland moet zich klaarmaken voor Oekraïners die willen blijven'

"We maken ons hier grote zorgen over, omdat deze aanvallen betekenen dat veel mensen gedwongen kunnen worden om de vrieskou in Oekraïne te ontvluchten", zei de Duitse ambassadeur in Londen zondag.

8 miljoen Oekraïners

De Russische invasie van Oekraïne eind februari heeft volgens de UNHCR geleid tot de grootste ontheemding in decennia. Bijna acht miljoen Oekraïners hebben toevlucht gezocht in Europese landen.

Ook in Nederland proberen veel Oekraïners een nieuw bestaan op te bouwen. In onderstaande video zie je de reis van Inna. Zij woont nu in Friesland, flink anders van Oost-Oekraïne:

Van bezet Oekraïne naar Friesland: de lange reis van vluchteling Inna

04:01
Van bezet Oekraïne naar Friesland, dit is de reis van Inna.