Ga naar de inhoud
'Bliksemafleider'

Verwarring en scepsis over aangekondigde opheffing zedenpolitie Iran

Archiefbeeld van de zedenpolitie in Tehran Beeld © ANP

De Iraanse zedenpolitie, die er op straat op toeziet dat vrouwen zich kleden volgens de voorschriften, zou worden opgedoekt. Dat heeft een hoge geestelijke laten weten aan een staatspersbureau. Tegelijkertijd laat het verantwoordelijk ministerie er niets over los. Over de aankondiging is veel verwarring en scepsis.

De hoge geestelijke die de uitspraken deed, procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri, gaat namelijk helemaal niet over de zedenpolitie. Die valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er niks over loslaat. Maar de kans dat het een verspreking van Montazeri was, is ook klein. Gisteravond had hij namelijk al vergelijkbare uitspraken gedaan in het Iraanse parlement. 

Bliksemafleider

Maar ook al zouden de uitspraken geen verspreking zijn, volgens velen is het slechts een bliksemafleider. De bekende in Nederland wonende Iraanse dissident Sander Terphuis bijvoorbeeld noemt het 'onzin'. 

Veel dissidenten zien in de aankondiging een bewuste desinformatiecampagne van het regime. Door bewust onduidelijkheid te scheppen en te schermen met versoepelingen zou het draagvlak onder de maandenlange protesten kunnen worden ondermijnd.

Kledingvoorschriften

Ze wijzer er op dat het niets uitmaakt als de zedepolitie verdwijnt, zolang de wetten en kledingvoorschriften niet veranderen. Vrouwen in Iran kunnen worden gearresteerd als ze zonder hoofddoek over straat lopen.  

In Iran zijn er al maandenlang grootschalige protesten tegen het regime gaande, en het lijkt er voorlopig niet op dat de regering de geest terug in de fles krijgt. Onlangs is opgeroepen tot drie dagen van landelijk protest vanaf morgen. In berichten wordt aangeraden 'paramilitaire eenheden' op motoren aan te vallen. Die veiligheidstroepen spelen een grote rol bij het neerslaan van demonstraties. 

Bekijk ook: Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27
De protesten in Iran begonnen in september en houden aan.
Bron: RTL Nieuws