Ga naar de inhoud
Vulkaan Semeru

Vulkaan op Java uitgebarsten: 'Lavakoepel waarschijnlijk ingestort'

Reddingswerkers houden de Semeru-vulkaan in de gaten. Beeld © AP Photo / Hendra Permana

Op het Indonesische eiland Java is de vulkaan Semeru uitgebarsten. De autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en evacueren omwonenden.

De rookpluim boven de vulkaan is vijftien kilometer hoog, en de vulkaan spuwt hete as 1500 meter de lucht in. De as verspreidt zich dan in een straal van zeven kilometer.

Vulkaan op Java uitgebarsten, omwonenden op de vlucht

00:55
De uitbarsting komt na een reeks aardbevingen, waar vorige maand al ruim 300 doden bij vielen.

"Deze uitbarsting is hoger dan normaal", vertelt Elske de Zeeuw, vulkanoloog van het KNMI, aan RTL Nieuws. "De vulkaan barst al sinds 2014 regelmatig uit, dus de uitbarsting is niet heel gek voor deze vulkaan. Vanochtend was de uitbarsting wat heftiger. De laatste keer dat de as zo hoog kwam, was een jaar geleden."

"Op de top van de vulkaan is er een koepel van lava. Ik vermoed dat die door zware regenval verzwakt is geraakt, en is ingestort", zegt de Zeeuw. "Daardoor komt het magma sneller omhoog. Dat gebeurde precies een jaar geleden ook." Bij die uitbarsting op 4 december 2021 kwamen er meer dan vijftig mensen om het leven. 

Hoogste alarmfase

De autoriteiten hebben uit voorzorg de hoogste alarmfase afgekondigd, en er zijn zo'n tweeduizend mensen uit de zes omringende dorpen geëvacueerd. Vooralsnog zijn er geen doden of gewonden gemeld.

"Ik verwacht dat het paar dagen onrustig blijft", zegt de Zeeuw. "Pas als situatie weer stabiel is mogen mensen weer terug naar huis."

'Leven met de vulkaan'

Als de omwonenden weer naar huis gaan, blijven ze naast een vulkaan wonen. Dat klinkt eng, maar de lokale bevolking is gewend om met de vulkaan te leven. 

"De mensen daar leven met de vulkaan. Boeren telen gewassen op de vulkanische grond. Nu hebben mensen de vulkaan ook nodig, ze zijn er aan gewend."