Ga naar de inhoud
Anderen veroordeeld tot celstraffen

Iran executeert viertal wegens banden met Israëlische inlichtingendienst

De commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Hossein Salami. Beeld © Abaca Press

Iran heeft vandaag vier mensen geëxecuteerd omdat zij zouden hebben samengewerkt met een Israëlische inlichtingendienst. De doodstraffen werden vanochtend vroeg uitgevoerd, schrijft het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Het viertal werd in juni van dit jaar opgepakt door de Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van het land dat onder leiding staat van de ayatollah. De mannen werden verdacht van het 'stelen en beschadigen van privé- en publieke eigendommen, ontvoering en het afdwingen van valse bekentenissen' met hulp van de inlichtingendienst. 

Afgelopen woensdag werd het viertal veroordeeld tot de doodstraf. Drie andere betrokkenen werden veroordeeld tot celstraffen van tien jaar voor medeplichtigheid.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe oproepen tot protest in Iran: 'We staan nog maar aan het begin'

Iran en Israël zien elkaar als aartsvijanden in de regio. Ze beschuldigen elkaar regelmatig van spionage. Iran geeft onder meer ook Israël de schuld van alle onrust die momenteel in het land heerst.

Sinds september worden er grootschalige protesten georganiseerd in Iran tegen het regime. De protesten ontstonden toen de 22-jarige Mahsa 'Jina' Amini stierf na een gewelddadige arrestatie door de Iraanse zedenpolitie. 

Honderden doden

Sinds het begin van de protesten zijn zes betogers veroordeeld tot doodstraffen. Door repressie van de protesten zelf zouden volgens een topgeneraal van de Revolutionaire Garde inmiddels driehonderd doden zijn gevallen.

Mensenrechtenorganisaties spreken over een veel hoger dodental: rond de 450.