Ga naar de inhoud
'Rechtvaardige oplossing'

Trump wil door afschaffen grondwet alsnog uitgeroepen worden tot president

Oud-president Donald Trump. Beeld © ALON SKUY / AFP

De Amerikaanse oud-president Donald Trump wil alsnog uitgeroepen worden tot winnaar van de verkiezingen van 2020. Hij beweert dat de verkiezingsuitslag vervalst is en ziet het afschaffen van de grondwet als rechtvaardige methode om alsnog verkozen te worden.

Op zijn eigen gecreëerde sociale netwerk Truth Social herhaalde hij zaterdag zijn ongefundeerde beschuldigingen dat de verkiezingsuitslag vervalst zou zijn. Daarover schreef hij: "Een massale fraude van dit type en deze omvang rechtvaardigt afschaffing van alle regels, van alle regelingen en artikelen, zelfs die in de grondwet."

Bestorming
Lees ook:
Bestorming Capitool onderzocht: maken onthullingen iets los in verdeeld VS?

De uitlatingen van Trump zijn direct door het Witte Huis veroordeeld. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde een aanval op de grondwet 'onacceptabel' en 'een aanval op de ziel van ons land'.

Bestorming Capitool

Trump werd al eerder beschuldigd van een soortgelijke aanval. Op 6 januari 2021 drongen woedende Donald Trump-aanhangers het parlementsgebouw in Washington DC binnen om de bevestiging van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te weerhouden. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.

Militieleider
Lees ook:
Militieleider schuldig aan 'opruiende samenzwering' bij Capitoolbestorming

Trump hield vlak voor de bestorming een toespraak waarin hij de verkiezingsuitslag in twijfel trok. In die toespraak riep hij zijn aanhangers op naar het Capitool te gaan 'om je stem te laten horen'. Hij staat terecht voor opruiing.

Bekijk ook: Zo stormden de Trump-aanhangers het Capitool binnen

02:00
Op videobeelden is te zien hoe Trump-aanhangers erin slagen om het Amerikaanse Capitool in Washington binnen te dringen.