Ga naar de inhoud
'Geen bouwvergunning'

Huis van Iraanse klimster zonder hoofddoek verwoest

Topklimster Elnaz Rekabi tijdens haar klim zonder hoofddoek. Beeld © ANP / Rhea Kang

Het ouderlijk huis van de Iraanse klimster Elnaz Rekabi, die in conflict kwam met de islamitische autoriteiten in Iran nadat ze zonder hoofddoek had deelgenomen aan een klimwedstrijd, is verwoest. Op sociale media gaan beelden rond van de ruïne van de woning. Het is onduidelijk wanneer die beelden zijn gemaakt.

Op de beelden zou de broer van de klimster, Davood, huilend te zien zijn, schrijft de Britse omroep BBC. Ook zijn er medailles te zien die Rekabi gewonnen zou hebben tijdens haar sportcarrière.

De atlete uit Iran haalde zich in oktober de woede van het streng islamitische regime op de hals door tijdens een wedstrijd in Zuid-Korea te klimmen zonder hoofddoek, ook wel hidjab genoemd. Dat is wel verplicht voor Iraanse vrouwen, ook wanneer zij in het buitenland sporten. Ook worden zij geacht wijde kleding te dragen.

Haar actie werd beschouwd als een steunbetuiging aan de massale protesten die Iran al enkele maanden in de greep houden. Deze protesten begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd naar verluidt gearresteerd door de religieuze politie omdat ze geen hoofddoek droeg, en overleed in gevangenschap. Massa's protestanten keren zich sindsdien tegen de strenge islamitische wetten in het land.

Onthaald als heldin

Bij haar terugkeer in Iran, met hoofddoek en honkbalpetje, werd de klimster door een grote menigte onthaald als een heldin. Nadat zij een etmaal spoorloos uit beeld was verdwenen, verklaarde ze dat het niet haar bedoeling was geweest zonder hoofddoek te klimmen. Die zou vlak voor de wedstrijd zijn afgegleden, waarna zij geen tijd meer had hem weer om te doen. Volgens de BBC was deze bekentenis afgedwongen door de autoriteiten.

Iraanse
Lees ook:
Iraanse topklimster spoorloos, dag na 'historisch' optreden zonder hoofddoek

Demonstranten in Iran noemen de verwoesting van de woning een wraakactie tegen de klimster, maar het is niet duidelijk wanneer de beelden gemaakt zijn. Het Iraanse persbureau Tasnim, dat gelieerd is aan het regime, zegt dat de sloop werd uitgevoerd omdat de familie niet de juiste bouwvergunning had. Ook wordt beweerd dat de sloop stamt van vóór de ophef over de klimwedstrijd.

Voetballers en actrices

De autoriteiten in Iran doen er alles aan om de protesten de kop in te drukken, maar er zijn steeds vaker openlijke signalen van steun. Zo maakten de Iraanse voetballers op het WK voetbal een duidelijk statement door voor de eerste poulewedstrijd niet mee te zingen met het volkslied. Daarna zouden ze door het regime onder druk zijn gezet, waarna ze voor de tweede wedstrijd wél meezongen.

Ook ging de vrouwelijke basketbalselectie van het land zonder hidjab op een foto. Eerder werden actrices gearresteerd om dezelfde reden.

Steeds
Lees ook:
Steeds meer Iraanse sporters steunen protesten, met gevaar voor eigen leven