Ga naar de inhoud
Werk veiliggesteld

Dieven opgepakt die kunstwerk van Banksy uit muur in Oekraïne hakten

Het bewuste kunstwerk van Banksy in een voorstad van Kiev. Beeld © ANP / Oleksandra Butova

In Oekraïne zijn acht mensen gearresteerd voor hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. Het werk van de geheimzinnige Britse graffitiartiest is in goede staat veiliggesteld, lieten de Oekraïense autoriteiten weten.

De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar. Ze komen uit de hoofdstad Kiev en uit Tsjerkasi.

Het gaat om de afbeelding van een vrouw in badjas met gasmasker op en een brandblusser in de handen. De dieven hakten deze uit de muur van een beschadigd pand in Hostomel. De groep werd op heterdaad betrapt.

Een van de leden verklaarde de schildering op de pleisterlaag naast een open raam met brandsporen te hebben willen verkopen om de nationale strijdkrachten financieel te steunen. Of dat echt hun bedoeling was, kon de politie nog niet zeggen.

Banksy, wiens identiteit nog altijd niet bekend is, bevestigde half november dat hij op verschillende plekken in Oekraïne muurschilderingen heeft gemaakt. Het gaat om zeven werken in onder meer Kiev, Irpin en Borodianka.

Celstraf
Lees ook:
Celstraf voor dieven Banksy-kunstwerk van treurend meisje Bataclan

Bewaking ingesteld

Die andere werken worden nu bewaakt. "Deze afbeeldingen zijn symbolen van onze strijd tegen de vijand. We zullen er alles aan doen deze straatkunst te conserveren als symbool van onze overwinning", reageerde de gouverneur van Kiev, Oleksi Koeleba.

In deze video zie je meer over de kunstwerken die Banksy in Oekraïne achterliet:

En plots is er kunst: Banksy verrast Oekraïners met muurschilderingen

01:30
"Het is heel belangrijk voor ons dat artiesten zoals hij naar ons land komen", zeggen inwoners.