Ga naar de inhoud
Futuristische stealth technologie

Nieuwe bommenwerper Amerikaanse luchtmacht 'toekomst van afschrikking'

De nieuwe B-21 bommenwerper. Beeld © ANP / Frederic J. Brown

De Amerikaanse luchtmacht heeft de nieuwe bommenwerper onthuld waarmee het de komende dertig jaar wil vliegen. De B-21 Raider is een nucleaire bommenwerper die met óf zonder bemanning missies kan uitvoeren.

Volgens het Amerikaanse leger en de fabrikant van het toestel, Northrop Grumman, beschikt het toestel over futuristische stealth-technologie. Daardoor kan het diep in vijandig gebied kan binnendringen zónder opgemerkt te worden door verdedigende technologie. Aan het toestel, dat 700 miljoen dollar per stuk gaat kosten, werd jarenlang in het diepste geheim gewerkt.

Bij de inhuldigingsceremonie bij fabrikant Northrop Grumman in Californië waren Amerikaanse topfunctionarissen aanwezig, onder wie defensieminister Lloyd Austin. "De B-21 is een bewijs van Amerika's blijvende voorsprong op het gebied van vindingrijkheid en innovatie", zei hij. "Er zit vijftig jaar onderzoek naar stealth-technologie in dit vliegtuig."

Northrop Grumman noemt de B-21 Raider 'de toekomst van afschrikking'. Over de technische details laat het bedrijf weinig los, maar het toestel zou een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van de huidige bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht. Het ontwerp heeft een 'open systeemarchitectuur', wat betekent dat wapensystemen die in de toekomst ontwikkeld worden, toch makkelijk ingepast kunnen worden in het toestel. Het kan zowel nucleaire wapens als reguliere wapens dragen.

Kernkoppen

De luchtmacht is van plan ruim honderd in te slaan. De eerste zes toestellen zouden al in productie zijn. Het kost volgens financieel analist Bloomberg naar schatting ruim 200 miljard dollar om die complete vloot te kopen en de komende dertig jaar te onderhouden.

De eerste vlucht zou volgend jaar plaats kunnen vinden. De B-21 Raider vervangt de huidige modellen waarmee de Amerikaanse luchtmacht vliegt, de B-1 en de B-2. Die werden dertig jaar geleden ontworpen. 

De presentatie van de nieuwe bommenwerper komt op een moment van verhoogde spanning tussen Amerika en Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarnaast houden Amerikaanse militaire planners rekening met een mogelijke invasie van Taiwan door China. Een recent rapport van het Pentagon stelt dat China zijn aantal kernkoppen heeft verdubbeld, veel sneller dan de VS verwachtten.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse luchtmacht zet in op amfibisch vliegtuig