Ga naar de inhoud
Wegens succes

Qatar wil nu ook de Zomerspelen van 2036 in de winter organiseren

In 2019 organiseerde Qatar in het Khalifa International-stadion het WK atletiek Beeld © ANP

Qatar wil de Olympische Spelen van 2036 naar Doha halen. Dat zegt een bron die bekend is met het olympische biedingsproces tegen persbureau Reuters.

Verwacht wordt dat Qatar de Olympische Spelen later in het jaar wil houden, net als bij het WK voetbal nu. De Golfstaat heeft geavanceerde airconditioningsystemen in de stadions geïnstalleerd om de hitte te temperen.

Verkenningsgesprekken

Het IOC maakte in oktober bekend verkennende gesprekken te voeren met tien steden.

Qatar zou een goede kans maken, omdat Azië 'aan de beurt' zou zijn na Parijs in 2024, Los Angeles in 2028 en Brisbane in 2032. Ook India, Indonesië en Zuid-Korea zouden achter de schermen hun interesse kenbaar hebben gemaakt.

Na
Lees ook:
Na De Jong ook De Roon verkouden door airco's in Qatar

Eerder geprobeerd

Qatar deed al eerder een bod om de Olympische Spelen te mogen organiseren, maar kwam niet op de shortlist voor de Spelen van 2016 en 2020, mede door de zeer hoge zomerse temperaturen in de woestijnstaat. Dat argument hoopt het land nu onderuit te halen door het succes van de airco's.

Doha organiseerde het wereldkampioenschap atletiek in 2019 in het Khalifa International Stadium, van eind september tot begin oktober. Het IOC heeft het proces voor de toewijzing van de Spelen sindsdien herzien. Het IOC selecteert nu een voorkeurskandidaat uit geïnteresseerde steden.

Hoopvol

Een bron vertelt aan Reuters dat Qatar hoopvol is gestemd 'door het succes van het WK voetbal' en het feit dat het land de Aziatische Spelen in 2030 organiseert, net als in 2006. "Alle infrastructuur is hier, de stadions, het metronetwerk, het nieuwe vliegveld."

Oud-FIFA-voorzitter
Lees ook:
Oud-FIFA-voorzitter Blatter: 'Fout om WK aan Qatar te geven'

Mensenrechten

De toewijzing van het WK voetbal aan Qatar in 2010 leidde het afgelopen jaar tot veel ophef, onder meer om de staat van de mensenrechten in het land en de duizenden doden die vielen onder arbeidsmigranten die bouwden aan de stadions. Daarbij bleek in 2014 al dat functionarissen van de FIFA waren omgekocht om het bod van Qatar te steunen.

Bekijk ook: Extreem klein maar invloedrijk: waarom we het WK in Qatar niet boycotten

03:05
Er is veel kritiek op het het land; over de behandeling van arbeidsmigranten en homo's. Toch boycotten we Qatar niet, want het Westen is te afhankelijk van het extreem rijke schiereilandje.