Ga naar de inhoud
32 dodelijke slachtoffers

Megaproces rond zelfmoordaanslagen in Brussel van start: dit kun je verwachten

Mohamed Abrini, een van de verdachten. Beeld © Belga Photo / Pool Didier Lebrun

Het proces rondom de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem gaat vandaag van start. Bij de aanslagen vielen 32 doden en raakten meer dan 340 mensen gewond. In totaal staan er negen verdachten voor de rechter.

In de ochtend van 22 maart 2016 gingen vier bommen af in Brussel. Twee aanslagplegers bliezen zichzelf op op luchthaven Brussel Zaventem en een derde aanslagpleger blies zichzelf op in een metro die net vanuit station Maalbeek was vertrokken. Een vierde bom werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De zaak telt in totaal tien verdachten. Negen verdachten verschijnen voor de rechter, van wie één aanslagpleger. De overige verdachten zijn mannen die bij de aanslag zouden hebben geholpen en een paar jongens die op het laatste moment afzagen van hun daad. De tiende verdachte, die dus niet in de rechtbank verschijnt, zou volgens terreurorganisatie IS in 2019 zijn overleden. Dat is nog niet sluitend bewezen.

Daders
Lees ook:
Daders aanslagen Brussel pleegden eerder 'testmoord'

De inhoudelijke bespreking van de zaak werd eerder uitgesteld vanwege logistieke problemen. Zo was er bezwaar tegen de glazen hokken waarin verdachten in de rechtbank zouden zitten en was het gerechtsgebouw in Brussel te klein.

Alle slachtoffers in de zaak zijn een betrokken partij in de procedure en mogen dus plaatsnemen in de rechtbank. Ook moet de rechtbank plaats bieden aan verdachten, advocaten, journalisten en andere geïnteresseerden. Om die reden is er een volledig nieuwe rechtbank gebouwd, die in 2020 is opengegaan. De zaak zal over tien zalen verdeeld worden.

Twaalf juryleden

Juryleden moeten uiteindelijk bepalen of de verdachten schuldig zijn aan de misdaad waarvan ze worden verdacht en of er sprake is van verzwarende omstandigheden. Dit doen ze aan de hand van verklaringen van verdachten, getuigen en deskundigen, die de komende weken of maanden worden gegeven.

Justitie
Lees ook:
Justitie kiest jury monsterproces aanslagen Brussel, bijna niemand wil

In totaal zijn twaalf juryleden geselecteerd voor de zaak. Ook zijn er 24 reserve-juryleden. De selectieprocedure was vanwege de omvang van de zaak niet gemakkelijk.

Connectie aanslagen Parijs

De negen verdachten zouden volgens justitie tot dezelfde terreurgroep behoren die in 2015 aanslagen in Parijs pleegde. De verdachte aanslagpleger, Salah Abdeslam, overleefde de aanslagen in Parijs en wordt nu verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel.

Bekijk ook: Artsen na aanslagen Brussel: Nog nooit zoiets gezien

01:14
Ze zagen oorlogswonden en waren slecht voorbereid. De aanslagen in Brussel hebben er ook zwaar ingehakt bij Belgische artsen. Zij doen hun verhaal.