Ga naar de inhoud
1,5 miljard

Complotdenker Alex Jones vraagt faillissement aan

Alex Jones moest 1,5 miljard betalen aan nabestaanden van de schietpartij op een Texaanse school. Beeld © ANP

De Amerikaanse complotdenker Alex Jones heeft faillissement aangevraagd. Hij en zijn bedrijf Infowars moeten zo'n 1,5 miljard dollar aan schadevergoedingen betalen vanwege het delen van complottheorieën.

Volgens de documenten die vrijdag werden ingediend bij een rechtbank in Houston, heeft Jones 1 tot 10 miljoen dollar aan bezittingen en tussen de 1 en 10 miljard dollar aan schulden. Free Speech Systems, het moederbedrijf van Infowars, vroeg in juli al faillissement aan.

Jones verklaarde jarenlang dat een schietpartij op een basisschool in de plaats Sandy Hook in scène was gezet, onder meer op zijn populaire platform Infowars. Hij heeft miljoenen fans. Bij het bloedbad in 2012 kwamen twintig kinderen en zes leraren om het leven.

Jones erkent inmiddels dat de schietpartij heeft plaatsgevonden. 

Alex
Lees ook:
Alex Jones verdiende miljoenen met complottheorieën, nu gaat dat geld naar zijn slachtoffers

1,5 miljard boete

Een jury in de staat Connecticut bepaalde in oktober dat Jones 956 miljoen dollar (bijna 1 miljard euro) moet betalen aan nabestaanden van het Sandy Hook-drama.

Het geld gaat naar ouders van de 20 overleden kinderen. Ook een FBI-agent die destijds aan het werk was krijgt een deel van het geld.

Vorige maand kwam er nog eens 472 miljoen dollar bij. In augustus werd Jones ook al veroordeeld tot het betalen van 49,3 miljoen dollar aan de ouders van een van de kinderen.

 

Complotdenker
Lees ook:
Complotdenker Alex Jones moet nabestaanden Sandy Hook nog eens 472 miljoen betalen