Ga naar de inhoud
Link met oorlog Oekraïne

Golf van bombrieven in Spanje, ook premier ontvangt ontvlambare brief

Politieagenten bij de ambassade in Madrid, nadat een bombrief daar explodeerde. Beeld © AFP

Op verschillende plekken in Spanje zijn bombrieven, ontvlambare brieven en een bompakket bezorgd. De brieven worden in verband gebracht met de oorlog in Oekraïne. Ook de premier blijkt nu een ontvlambare brief te hebben ontvangen.

Premier Pedro Sánchez kreeg de gevaarlijke post op 24 november, maar vandaag werd dat pas bekendgemaakt. De brief was volgens de politie 'ontvlambaar' maar niet explosief.

De golf aan bombrieven begon gisteren, toen bij de Oekraïense ambassade in Madrid een poststuk ontplofte. De envelop was gericht aan de ambassadeur. Een beveiliger raakte lichtgewond toen hij de brief opende.

Meerdere
Lees ook:
Meerdere bombrieven uit Oekraïne bezorgd in Spanje

Diezelfde dag kreeg een wapenfabrikant in Zaragoza een bombrief uit Oekraïne. Toen de envelop werd gescand, zagen ze dat er een draad in was bevestigd, die een explosief had laten afgaan als het poststuk zou zijn geopend.

Fabrikant raketwerpers

Het wapenbedrijf in Zaragoza is de fabrikant van de C90-raketwerpers die Spanje aan Oekraïne levert. De verdachte envelop is gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Daar bleef het niet bij. Ook een luchtmachtbasis ten oosten van Madrid bleek doelwit. Daar is vandaag een bombrief aangekomen. Het pakket met explosieven werd uit Spanje per post verstuurd en is in een scanner ontdekt. De bombrief werd bezorgd bij een pand op de basis waar volgens Spaanse media met satellieten wordt gewerkt. De basis wordt ook door de NAVO gebruikt.

NAVO
Lees ook:
NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven, situatie aan het front blijft 'moeilijk'

Tot slot kreeg vandaag het ministerie van Defensie de ongewenste post.

Zelfde afzender

Een woordvoerder van de lokale overheid zei op de Spaanse radio dat in ieder geval twee enveloppen van dezelfde afzender lijken te zijn, aangezien hetzelfde mailadres op beide documenten was geschreven.

De autoriteiten hebben de waakzaamheid verhoogd, omdat ze vrezen dat er meer van dit soort post komt. De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba riep gisteren naar aanleiding van de explosie op tot extra veiligheidsmaatregelen bij alle ambassades van Oekraïne.

Bekijk ook: Dronebeelden laten gigantisch 'rakettenkerkhof' in Oekraïne zien

01:13
In Charkov liggen duizenden Russische raketonderdelen en clusterbommen opgeslagen. Oekraïense onderzoekers verzamelen de spullen als bewijsmateriaal.