Ga naar de inhoud
'Mensgerichte aanpak'

Na golf protesten hint China op versoepeling coronamaatregelen

Coronaprotesten in Peking. Beeld © AFP

Na protesten in verschillende steden in China lijken de autoriteiten in het land open te staan voor versoepeling van de strenge coronamaatregelen. Vicepremier Sun Chunlan zei in een overleg met de Chinese gezondheidscommissie (NHC) dat China toewerkt naar nieuwe vormen van preventie en beheersing van het virus. Sun had het onder meer over een 'meer mensgerichte aanpak'.

In de afgelopen dagen maakten enkele Chinese steden al bekend de teugels iets te zullen laten vieren. In geen van de aankondigingen werd gesproken over de demonstraties in de afgelopen week.

Chinezen gingen de straat op om te protesteren tegen de strenge coronamaatregelen in het land. De golf van protest is ongekend in China. De regering probeert te doen alsof er niets aan de hand is. Beelden van de protesten zijn bijvoorbeeld op de Chinese televisie niet te zien.

China
Lees ook:
China probeert protesten dood te zwijgen: 'Jullie gaan hiervoor boeten'

Demonstranten, veelal studenten, staan in meerdere steden recht tegenover de politie, die de protesten met geweld probeert neer te slaan. Volgens de demonstranten zorgden de strenge regels er onder meer voor dat er bij een brand in een flatgebouw tien mensen omkwamen.

'Nieuwe richting'

Sun verklaarde volgens staatsmedia dat het land mogelijk een nieuwe richting inslaat vanwege de afname van besmettingen met de omikronvariant, de toename van het aantal gevaccineerde mensen en de ervaring die het land heeft opgedaan in het beheersen van het coronavirus.

Slechte
Lees ook:
Slechte vaccins, streng beleid: waarom China zo worstelt met corona

Ze pleitte voor verdere 'optimalisatie' van testen, behandeling en quarantaine. Ook sprak Sun over een 'meer mensgerichte aanpak'.