Ga naar de inhoud
Beveiliger gewond

Meerdere bombrieven uit Oekraïne bezorgd in Spanje

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In Spanje zijn gisteren en vandaag drie bombrieven bezorgd. De brieven kwamen aan bij een wapenfabrikant in Zaragoza, de Oekraïense ambassade in Madrid en een luchtmachtbasis ten oosten van Madrid. Een medewerker van de ambassade raakte lichtgewond toen de envelop ontplofte bij het openen. De bombrief bij de wapenfabrikant werd op tijd onderschept.

De Spaanse politie onderzoekt of en hoe de drie zaken met elkaar in verband staan. Het wapenbedrijf in Zaragoza is de fabrikant van de C90-raketwerpers die Spanje aan Oekraïne levert.

Een woordvoerder van de lokale overheid daar liet op de Spaanse radio weten dat de twee enveloppen van gisteren van dezelfde afzender lijken te zijn gekomen, aangezien hetzelfde e-mailadres op beide documenten was geschreven.

Rusland
Lees ook:
Rusland blijft Oekraïense burgers bombarderen, dit kan het Westen nog doen

Op de luchtbasis werd vandaag het pakket met explosieven per post verstuurd en in een scanner ontdekt. Het pakket werd bezorgd bij een pand op de basis waar volgens Spaanse media met satellieten wordt gewerkt. De basis wordt ook door de NAVO gebruikt.

De wapenfabrikant sloeg gisteren alarm, toen na de ontploffing op de ambassade in Madrid ook in Zaragoza een brief uit Oekraïne werd bezorgd. Toen de envelop werd gescand zagen ze dat er een draad in was bevestigd, die een explosief had laten afgaan als het poststuk zou zijn geopend. De verdachte envelop is gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

NAVO
Lees ook:
NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven, situatie aan het front blijft 'moeilijk'

Brief voor ambassadeur

Bij de ambassade ontplofte de brief toen een beveiliger ermee in de weer was. De brief was geadresseerd aan de ambassadeur. Het slachtoffer ging op eigen kracht naar het ziekenhuis.

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba riep eerder woensdag naar aanleiding van de explosie op de ambassade op tot extra veiligheidsmaatregelen bij alle ambassades van Oekraïne.

Bekijk ook: Dronebeelden laten gigantisch 'rakettenkerkhof' in Oekraïne zien

01:13
In Charkov liggen duizenden Russische raketonderdelen en clusterbommen opgeslagen. Oekraïense onderzoekers verzamelen de spullen als bewijsmateriaal.