Ga naar de inhoud
WK voetbal

Marokkaanse bondscoach veroordeelt rellende fans, vraagt om respect 

Rellen rond het Mercatorplein in Amsterdam na de zege van Marokko op België Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio

Walid Regragui, de bondscoach van het Marokkaanse nationale elftal, heeft de rellen in Europese steden na de zege op het WK tegen België veroordeeld. 

"Het is heel moeilijk om te zien dat mensen zich zo gedragen. Je moet respect tonen voor het land waar je geboren bent", zei hij tijdens een persconferentie voorafgaand aan de beslissende poulewedstrijd tegen Canada van morgen.

Bekijk ook - Voetbalfeest slaat om in vandalisme: brandjes gesticht, auto's gesloopt

00:54
In een aantal steden in Nederland en België zijn fans van het Marokkaanse elftal de straat op gegaan om de overwinning van hun team op België te vieren. Op een aantal plekken liep het feest uit op rellen en greep de politie in.

'Geen echte Marokkanen'

In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam braken zondag rellen uit na de winst van Marokko op België. Overal moest de ME ingrijpen en zijn mensen aangehouden. Ook in Brussel, Antwerpen en Luik was het onrustig na de wedstrijd. Ook daar waren tientallen arrestaties.

"Ik denk niet dat het echte Marokkaanse mensen zijn. Marokkaanse mensen hebben meer respect. In onze cultuur moet je iedereen respecteren", aldus Regragui.

Rellen
Lees ook
Rellen in Nederland na winst Marokko op België tijdens WK, ME ingezet

De Amsterdamse politie neemt morgen 'zichtbare en onzichtbare maatregelen' rond de WK-voetbalwedstrijd Marokko-Canada Canada. Om wat voor maatregelen het gaat, kan de woordvoerder niet zeggen.

Marokko heeft na twee wedstrijden 4 punten in groep F en is bij een gelijkspel of overwinning op het al uitgeschakelde Canada zeker van een plek in de achtste finales. In 1986 kwam Marokko voor het laatst zo ver bij een WK.

Dansen en huilen

Mocht zijn elftal zich plaatsen, hoopt Regragui dat rellen uitblijven. "Je kunt blij zijn en feestvieren, maar je moet respect tonen voor iedereen. Ik hoop dat iedereen morgen geniet en dat we na afloop met z'n allen dansen en huilen. Niet huilen van verdriet, maar huilen omdat we bij de laatste zestien zitten."

Bij Marokko voetballen onder anderen oud-Ajacieden Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui, oud-Feyenoorder Sofyan Amrabat en oud-AZ'er Zakaria Aboukhlal.

Arrestaties,
Lees ook
Arrestaties, gewonden en schade in Belgische steden na België - Marokko

Utrechtse imam waarschuwt

Ook de Utrechtse imam Abdeljalil Sayfaoui roept jongeren op om zich morgen te gedragen. "Zorg dat je je gezonde verstand gebruikt", zegt de imam op YouTube. "We vieren maar we vernielen niet." Sayfaoui heeft geen goed woord over de relschoppers van zondag: "Een Marokkaanse vlag in je handen en dan vernielen? Je bent gewoon je eigen land aan het vernielen, het land waar je woont. En dat hoort echt niet bij vieren."

De imam zegt verder dat iedereen afstand heeft genomen van het gedrag van de relschoppers. Hij waarschuwt hen: "En degenen die hebben vernield, die hebben niks te vieren maar die hebben heel veel te verantwoorden. Hier op deze aarde en hierna."