Ga naar de inhoud
Extra controles nodig

Japan naar de maan? Nog even niet, lancering lander uitgesteld

Presentatie van de ispace-maanlander. Beeld © AFP

De lancering van een raket met een onbemande Japanse maanlander is met minstens een dag uitgesteld. Voor vertrek naar de maan zijn extra controles aan de raket nodig, meldt ispace, de bouwer van de lander.

De raket zou vanmorgen even na half tien gelanceerd worden, maar werd op het laatste moment afgeblazen. De volgende mogelijkheid om te lanceren is morgen om 09.37 uur Nederlandse tijd.

Cape Canaveral

De lander en de verkenner worden naar de ruimte gebracht door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk. De lancering gebeurt vanaf het Kennedy Space Center, de historische ruimtebasis bij Cape Canaveral.

Het Japanse ispace wil als eerste commerciële bedrijf op de maan landen. Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China daarin geslaagd. Pogingen van Israël en India mislukten.

Maanraket
Lees ook
Maanraket Artemis I na derde poging met succes gelanceerd

Bemande basis

Op den duur wil ispace grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. De missie Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. Voor het ontginnen van de maan werken de Japanners samen met de ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten en Europa.

Met de lander gaat ook de verkenner Rashid mee, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Het karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed, en ongeveer 70 centimeter hoog. In 2020 ging een satelliet uit de Emiraten naar Mars.

Amerikaanse
Lees ook
Amerikaanse maanraket succesvol gelanceerd

Eerste commerciële apparaat

Of de lander daadwerkelijk als eerste commerciële apparaat op de maan aankomt, is niet zeker. Het vaartuig neemt een grote omweg. Het gaat eerst tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Daardoor komt het waarschijnlijk pas eind april volgend jaar aan op de maan. 

Komend voorjaar gaan ook twee andere commerciële landers naar de maan (Nova-C en Peregrine). Het is nog niet duidelijk wie van de drie als eerste aankomt.

Bekijk ook: Zo gaat de nieuwe maanmissie eruitzien

01:06
De Artemis I-raket is onbemand en moet na een rondje om de maan weer terugkeren op aarde. Als dat goed gaat, gaan er volgend jaar astronauten mee met de Artemis II.