Ga naar de inhoud
Bezoek Ardern-Marin

'We ontmoeten elkaar omdat we premier zijn, niet omdat we vrouw zijn'

Sanna Marin (links) en Jacinda Ardern Beeld © AFP

"Ik vraag me af of iemand Barack Obama en John Key ooit heeft gevraagd of ze elkaar ontmoetten omdat ze even oud zijn." Dat zei de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (42) als reactie op een vraag van een journalist of haar ontmoeting met de Finse premier Sanna Marin (37) te maken had met het feit dat ze beiden jong en van hetzelfde geslacht zijn.

Beide vrouwen maakten snel korte metten met de opmerking van de - mannelijke - journalist, melden diverse media, waaronder The Guardian.

"Natuurlijk lopen er meer mannen in de politiek rond, dat is de realiteit, maar als vrouwelijke politici elkaar ontmoeten is dat niet alleen maar vanwege het feit dat ze van hetzelfde geslacht zijn", riposteerde Ardern.

Mensenrechten

"We ontmoeten elkaar omdat we premiers zijn", voegde Marin daaraan toe. Ze zei ook dat beiden gefocust zijn op de verantwoordelijkheid die zij, als vrouwelijke leiders, hebben tegenover vrouwen in landen 'waar de meest elementaire mensenrechten worden onderdrukt en geschonden'. Ardern noemde als 'goed voorbeeld' Iran, waar de omstandigheden 'erbarmelijk' zijn.

Marin voegde daaraan toe ze zich beiden ook sterk willen maken voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen: "Elke vrouw en elk meisje over de hele wereld moet dezelfde rechten en dezelfde kansen krijgen als mannen."

Ardern
Lees ook
Ardern is zwanger, ongehuwd en gaat als eerste premier met ouderschapsverlof

Marins bezoek aan Nieuw-Zeeland is het eerste van een Finse premier aan het land. Onderwerpen die worden besproken zijn onder meer handelsbetrekkingen en klimaatverandering.

Feestende
Lees ook
Feestende Finse premier ongepast? 'Ophef vreselijk overdreven'