Ga naar de inhoud
Stewart Rhodes

Militieleider schuldig aan 'opruiende samenzwering' bij Capitoolbestorming

Stewart Rhodes Beeld © AP

Stewart Rhodes, leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is door een jury schuldig bevonden aan een 'opruiende samenzwering' in verband met de aanval op 6 januari vorig jaar op het Amerikaanse Capitool. 

De aanvallers hoopten de verkiezingsoverwinning van Joe Biden op toenmalig president Donald Trump ongedaan te maken. Rhodes kan een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar worden opgelegd.

900 verdachten

Rhodes, die een ooglapje draagt ​​nadat hij zichzelf per ongeluk met zijn eigen wapen in het gezicht had geschoten, is een van de meest prominente beklaagden van de ongeveer 900 verdachten die tot nu toe zijn aangeklaagd in verband met de aanval.

De vier medeverdachten van Rhodes in het proces waren Kelly Meggs, Kenneth Harrelson, Jessica Watkins en Thomas Caldwell. Van die vier werd alleen Meggs schuldig bevonden aan opruiing. Een rechter moet de strafmaat van Rhodes en Meggs nog vaststellen.

Bekijk ook: Groep extreemrechtse Capitoolbestormers voor de rechter

02:29
Twintig jaar cel. Zoveel straf kunnen leden krijgen van de Amerikaanse Oath Keepers-militie. Zij bestormden het parlement en hadden volgens justitie plannen om met wapens de macht over te nemen.

Snelle reactiemacht

De beklaagden werden beschuldigd van het opzetten van een 'snelle reactiemacht' die volgens de aanklagers in een nabijgelegen hotel in Virginia was gepositioneerd en was uitgerust met vuurwapens die snel naar Washington konden worden vervoerd als ze werden opgeroepen.

Vier andere Oath Keepers-leden die beschuldigd worden van opruiende samenzwering zullen in december voor de rechter verschijnen. Leden van een andere rechtse groep genaamd de Proud Boys, onder wie de voormalige voorzitter Enrique Tarrio, zullen in december ook terechtstaan ​​wegens beschuldigingen van opruiende samenzwering.

Trump
Lees ook
Trump wil niet getuigen over bestorming Capitool en spant rechtszaak aan

Wie is Stewart Rhodes?

Stewart Rhodes, een aan de Yale Law School opgeleide voormalige legerparachutist en een geroyeerd advocaat, richtte in 2009 de Oath Keepers op, een militiegroep bestaande ​​uit huidige en voormalige Amerikaanse militairen, wetshandhavers en eerstehulpverleners.

De eed ('oath') die de leden hebben gezworen, is de Amerikaanse grondwet te beschermen.

De leden verschijnen vaak zwaarbewapend, bij protesten en politieke evenementen, waaronder de demonstraties voor rassenrechtvaardigheid na de moord op de zwarte George Floyd door een witte politieagent in Minneapolis.

Bekijk ook: Dit ging er mis tijdens de bestorming van het Capitool

02:10
Erik Mouthaan was erbij toen duizenden boze Trump-aanhangers het Capitool bestormden. In deze video vertelt hij waarom het zo uit de hand is gelopen.