Ga naar de inhoud
Repareren stroomnet

NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven, situatie aan het front blijft 'moeilijk'

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, tijdens het NAVO-overleg in Boekarest. Beeld © Associated Press

De NAVO gaat Oekraïne helpen om het verwoeste stroomnet, de verwarming en waterleidingen in het land te repareren. De lidstaten van de organisatie beloven om die hulp op te voeren en dit vol te houden zolang dat nodig is. Ook gaat de NAVO Oekraïne verder helpen met luchtafweergeschut.

De opmars van de Russen is al een tijdje gestuit. Sterker nog, al maanden dringen de Oekraïense militairen het Russische leger steeds wat verder terug. Toch zorgen raketten en kamikazedrones de afgelopen weken voor grote verwoestingen.

Vooral de infrastructuur heeft het te verduren. Nu de eerste sneeuw is gevallen in Oekraïne, is het stroomnet vaak het doelwit van de raketaanvallen. Veel Oekraïners zaten de afgelopen tijd om de haverklap zonder elektriciteit, verwarming en water. 

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer noemt Rusland 'staatssponsor van terreur'

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba vroeg de NAVO, die in Boekarest bijeen is gekomen, daarom dringend om luchtafweergeschut, transformators en generatoren. De aanwezige buitenlandministers bij de NAVO verzekerden Oekraïne te gaan assisteren bij het herstellen van de energie-infrastructuur en het beschermen van de bevolking.

Ook herhaalden zij nog maar eens dat Oekraïne ooit NAVO-lid mag worden, zoals in 2008 is beloofd. Toch is het land daar volgens het merendeel van de lidstaten nog niet klaar voor. Kiev dringt daar steeds meer op aan sinds het uitbreken van de oorlog.

Ook VS gaat helpen energienet te herstellen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken heeft Oekraïne een Amerikaans steunpakket van 53 miljoen dollar beloofd. De steun is bedoeld om het energienet te versterken en te helpen herstellen. Op dit moment komt Oekraïne nog een derde van de gebruikelijke energietoevoer tekort na een golf Russische raketaanvallen op de stroomvoorziening.

Oekraïne zou vooral behoefte hebben aan westerse luchtverdedigingssystemen en transformatoren. Transformatoren reguleren de spanning in de stroomvoorziening. De apparaten zijn onderdeel van het steunpakket van de VS. De benodigde apparatuur wordt zo snel mogelijk geleverd. 

Volgens de Oekraïense president Zelenski is de situatie aan het front nog steeds erg moeilijk. In zijn dagelijkse videoboodschap gaf hij aan dat Russische troepen ondanks grote verliezen pogingen blijven doen om op te rukken in de regio's Donetsk, Loehansk en Charkov.

Onze correspondent Olaf Koens zag bij de Oekraïense militaire inlichtingendienst hoe gevaarlijk de drones zijn die het leger heeft neergehaald:

Deze Iraanse drones zijn de grootste bedreiging voor Oekraïne

02:29
Bij de oorlog in Oekraïne worden massaal drones ingezet: vliegtuigjes met kilo's aan explosieven die naar een voorgeprogrammeerd doel vliegen.
Zelenski
Lees ook:
Zelenski noemt raketaanvallen bij VN 'Russische formule voor terreur'