Ga naar de inhoud
Gevangen in Iran

Hoop op vrijlating Spaanse voetbalfan die naar WK in Qatar liep

Santiago Sánchez op weg naar het WK met z'n karretje

Hij kwam vorige maand in de hele wereld in het nieuws, de 41-jarige Santiago Sánchez. De Spanjaard wandelde van Madrid naar het WK in Qatar en plaatste elke dag berichten en foto’s. Ineens stopte dat. Sánchez was opgepakt in Iran. Maar nu lijkt het erop dat hij snel vrijgelaten zal worden.  

Sánchez wilde dolgraag de eerste wedstrijd van Spanje op het WK bijwonen. Hij had zijn hele wandeltocht van 6500 kilometer uitgestippeld. Hij sleepte een karretje achter achter zich aan met daarin een tent en andere spullen.

Hij lag op schema. Na een kleine tien maanden wandelen door Europa en Turkije arriveerde hij op 1 oktober in Noord-Irak bij de grens met Iran. Hij stuurde zijn familie een bericht dat het in Iran moeilijk zou zijn berichten te sturen, maar beloofde zijn best te doen. 

Vermissing

Zijn ouders hoorden twee weken niets, begonnen zich zorgen te maken en gaven Sánchez op 17 oktober op als vermist. Zijn moeder vreesde dat hij in Iran was opgepakt, liet ze aan persbureau AP weten. In Iran was het al maanden onrustig na de dood van Mahsa 'Jina' Amini. Dat is de vrouw die om het leven kwam in gevangenschap nadat ze door de religieuze politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen. 

In Spanje ging het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag. Diplomaten hoorden van de Iraanse autoriteiten dat Sánchez inderdaad was opgepakt. En nu, na weken radiostilte en diplomatiek overleg achter de schermen, lijkt er wat beweging te zijn. De Spaanse krant El Debate meldt op basis van Iraanse diplomaten dat het er veelbelovend uitziet voor Santiago Sánchez.  

Bezoek graf Amini

Maar wat er nu precies is gebeurd, daarover zeggen de diplomaten niets. Koerdische mensenrechtenactivisten van de organisatie HRANA weten wel wat Santiago Sánchez is overkomen. In het noorden van Iran wonen veel Koerden en ook zij betogen tegen het Iraanse regime. Volgens de activisten is Sánchez opgepakt toen hij het graf van Mahsa Amini bezocht. Dat is in de stad Saqez, in het noordwesten van Iran. Op de wandelroute van Sánchez. 

Eerder maakten we over de wandeltocht van Sánchez deze video:

Voetbalfanaat Santiago loopt van Spanje naar Qatar voor WK

01:01
Zo verliep de wandeltocht van Santiago Sánchez naar het WK in Qatar.

Volgens de Koerden zit Sánchez nu vast in een detentiecentrum in de stad Sanandaj. Contact met zijn familie heeft hij nog niet gehad. De Spaanse autoriteiten zeggen vanwege de onderhandelingen niets over zijn mogelijke vrijlating. En ze hebben nog een reden uiterst voorzichtig te zijn. 

Want in Iran zit ook nog een Spaanse vrouw vast. Het gaat om de 24-jarige Ana Baneira. Zij is volgens de Koerdische activisten opgepakt tijdens één van de protesten tegen het Iraanse regime.

Waar zij vastzit, weten ze niet. De Spaanse krant El Debate meldt op basis van Iraanse diplomatieke bronnen dat het er voor Baneira minder goed uitziet. De onderhandelingen over de vrijlating van Santiago Sánchez verlopen volgens de krant hoopvoller.