Ga naar de inhoud
'Zat in strafcel'

Gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova op intensive care

Maria Kolesnikova Beeld © ANP

De gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova is opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in de stad Homel. Dat wordt gemeld op het Telegram-kanaal van oppositielid Viktor Babariko, ook een gevangene.

Waarom de 40-jarige Kolesnikova in het ziekenhuis ligt, is niet bekend. Ze zat volgens Babariko's bericht recent in een strafcel. Het is niet duidelijk waarom ze straf kreeg en hoelang die duurde.

Kolesnikova werd 2021 opgepakt tijdens protesten tegen de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. In september vorig jaar werd ze veroordeeld tot elf jaar cel voor onder meer extremisme, het oproepen tot een machtsgreep en het ondermijnen van de nationale veiligheid.

Weer
Lees ook:
Weer helpen ze elkaar: 9000 Russen naar Belarus

De betogingen begonnen nadat Loekasjenko de winst van de presidentsverkiezingen had opgeëist. Hij zou hebben gewonnen met 80 procent van de stemmen, maar dat geloofden de betogers niet.

Tijdens de protesten werden vele duizenden mensen aangehouden. Prominente tegenstanders van Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is, zitten sindsdien vast of zijn naar het buitenland gevlucht.