Ga naar de inhoud
Vorig najaar

'Mogelijk 20 extra coronadoden in VK door foute testuitslagen'

Beeld © ANP

Een fout die in het najaar van 2021 werd gemaakt in een laboratorium in Engeland, heeft volgens de UK Health Agency tot 55.000 extra coronabesmettingen geleid. In het lab werden zo'n 39.000 PCR-testen negatief beoordeeld, terwijl ze positief waren. Mogelijk zijn hierdoor ook zo'n twintig extra coronadoden gevallen, zeggen onderzoekers.

De fout werd gemaakt bij Immensa Health Clinic Ltd in Wolverhampton, vorig jaar september. Het ging vooral om coronagevallen in het zuidwesten van Engeland.

Duizenden mensen dachten ten onrechte geen corona te hebben en gingen daarom niet in isolatie. Dat heeft volgens het UK Health Security Agency (UKHSA) naar schatting 55.000 extra besmettingen veroorzaakt, schrijven persbureau Reuters en verschillende Britse media waaronder Sky News.

Slechte
Lees ook:
Slechte vaccins, streng beleid: waarom China zo worstelt met corona

Onderzoekers veronderstellen dat de fout heeft gezorgd voor 680 onnodige ziekenhuisopnames. En er zouden zo'n 20 mensen extra zijn overleden aan corona. Hoe dat cijfer precies berekend is, is niet duidelijk.

Het betrokken lab kreeg in oktober 2020 een contract van de Britse overheid van 119 miljoen pond (omgerekend 137 miljoen euro). Voor dat geld moest snel veel getest kunnen worden. Later kwam daar nog eens 50 miljoen pond bij (57 miljoen euro).