Ga naar de inhoud
Beladen wedstrijd

Bij WK-duel VS - Iran is voetbal ook politiek: 'Iran bedreigt eigen spelers'

Iraanse spelers weigeren het volkslied te zingen voorafgaand aan de WK-wedstrijd tegen Engeland. Beeld © ANP

Spelers van het Iraanse voetbalelftal zijn bedreigd door het regime in Iran. Dat zegt een bron dicht bij de Iraanse veiligheidsdiensten tegen nieuwszender CNN. Hun zou verteld zijn dat hun familieleden worden gemarteld als ze het volkslied niet meezingen. Vanavond speelt Iran op het WK tegen de Verenigde Staten. Het is misschien wel de meestbeladen wedstrijd van het toernooi.

Spelers van de Iraanse nationale ploeg zouden bedreigd zijn met gevangenschap en marteling van familieleden van de voetballers. Dat zou volgens een bron van CNN gebeuren als ze zich niet zouden 'gedragen' rond de WK-wedstrijden tegen Wales en de Verenigde Staten.

Onder goed gedrag zou onder meer het meezingen van het Iraanse volkslied worden verstaan. Tegen Engeland weigerden de spelers dat nog, wat wereldwijd als een protest tegen het regime werd gezien. Tegen dat regime wordt al maanden gedemonstreerd, sinds de dood van de 22-jarige Mahsa 'Jina' Amini. Zij werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg en overleed kort daarna.

Geweld
Lees ook:
Geweld en zelfs dreigen met doodstraf, toch blijven protestacties in Iran doorgaan

Iran slaat de massale protesten keihard neer, en dat lijkt ook met de spelers van het voetbalelftal te zijn gelukt. Na hun stille protest tegen Engeland zouden ze volgens CNN bijeengeroepen zijn in een meeting met de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat is een militaire eenheid die los van het leger opereert en direct onder het bewind van de geestelijk leider van het land staat, ayatollah Ali Khamenei. 

'Spelers gemonitord'

Van de Revolutionaire Garde zouden tientallen medewerkers in Qatar aanwezig zijn om het gedrag van de spelers buiten het veld te monitoren. In de meeting zouden vervolgens de bedreigingen zijn geuit. Voorafgaand aan de tweede wedstrijd, tegen Wales, was te zien hoe de spelers het volkslied wel meezongen. 

In deze video zie je meer van de Iraanse protesten in eigen land:

Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27

Op de tribunes werd wél gedemonstreerd, maar er zaten ook mensen die hun steun voor het regime lieten blijken. Wie achter het regime staat, is het best af te leiden uit de vlaggen. Zij gebruiken een Iraanse vlag mét een embleem van de Islamitische Republiek in de witte baan van de vlag. Bij tegenstanders van het regime staat dat embleem niet op de vlag.

Volgens de bron van CNN zijn de voorstanders er door het Iraanse regime zelf neergezet. De bron verwacht dat er vanavond, in de derde en laatste groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten, nog meer supporters van het regime op de tribune zullen zitten.

Provocatie voetbalbond VS

Voorafgaand aan die wedstrijd werd de kwestie door de Amerikaanse voetbalbond even flink op scherp gezet. Op Twitter deelde de bond de stand in de groep, met bij elk land de vlag. Maar die van Iran had niet het embleem van de Islamitische Republiek. Dezelfde vlag dus als die door tegenstanders van het regime wordt gebruikt. 

De uiting werd snel van Twitter verwijderd, maar het kwaad was al geschied. Iraanse staatsmedia reageerden woedend en eisten van de FIFA dat de Verenigde Staten uit het toernooi werden gezet. Inmiddels heeft de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter namens de spelers en de staf excuses aangeboden voor het incident. 

"Wij hadden geen idee wat de bond naar buiten bracht", zegt Berhalter. Hij voegt eraan toe dat zijn spelers 'meeleven met het Iraanse volk', maar 'nu alleen met de wedstrijd bezig zijn'.

Bondscoach
Lees ook:
Bondscoach VS maakt excuses voor ophef over aangepaste vlag Iran

Ook zonder incidenten vooraf was de wedstrijd tussen Iran en de VS al een beladen confrontatie geworden. De twee landen hebben zacht gezegd geen fijne geschiedenis met elkaar. 

Medewerkers ambassade gegijzeld

Na jarenlang politieke inmenging van de VS vond in 1979 in Iran de Islamitische Revolutie plaats. De door de VS gesteunde leider werd afgezet. Medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Teheran werden meer dan een jaar gegijzeld in de ambassade. De diplomatieke banden werden verbroken. Dat is nooit meer goed gekomen. 

De afgelopen jaren laaide de spanning weer op door onenigheid over Irans atoomprogramma. En de laatste maanden spraken meerdere Amerikaanse functionarissen al hun steun uit voor de protesten tegen het Iraanse regime.

Vanavond om 20.00 uur (Nederlandse tijd) zal duidelijk worden hoe de spanning tussen beide landen zich vertaalt naar het veld, en of na de mogelijke intimidaties door de Iraanse Revolutionaire Garde nog statements te zien zijn.