Ga naar de inhoud
50 cent

Thuisbezorgd-koeriers krijgen in Duitsland wintertoeslag per uur

Een Duitse bezorger, vorig jaar in de winter Beeld © dpa

Fietskoeriers van het Duitse Thuisbezorgd krijgen de komende maanden een wintertoeslag. Het gaat om 50 cent per uur die zij in de maanden november tot maart extra krijgen.

Dat maakte Just Eat Takeaway gisteren bekend, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd en de Duitse versie genaamd Lieferando. "We zijn trots op het werk van onze koeriers door heel Duitsland, vooral tijdens het drukke winterseizoen", zei Alexander Linden van Lieferando. "Als team staan we voor eerlijkheid en saamhorigheid, daarom zijn we verheugd dat we naast verbeterde uitrusting dit jaar ook een winterbonus kunnen uitkeren."

De koeriers krijgen ook nieuwe thermische kleding en verbeterde warme handschoenen om de winter door te komen.

AH
Lees ook:
AH zet 300 robots in voor thuisbezorging: 'Goed voor de marges'

De bonus geldt niet voor de Nederlandse bezorgers, laat een woordvoerder van Thuisbezorgd aan RTL Nieuws weten. "De arbeidsvoorwaarden verschillen per land en zijn toegepast op lokale wetgeving en de lokale situatie. Dit nieuws over Lieferando geldt specifiek voor Duitsland."

Nog een bonus in de spits

Lieferando maakte ook bekend dat de bezorgers de komende maanden nog eens vijftig cent extra krijgen als ze in de avondspits werken op vrijdag tot en met zondag. "Hierdoor kunnen chauffeurs tijdens de populaire bestelmomenten in de winter tot wel een euro meer verdienen op het werk."

In Nederland geldt in sommige steden al een dergelijke piekurenbonus in de wintermaanden, zoals in Amsterdam.

FNV
Lees ook:
FNV wil in 2023 loonstijging van 14,3 procent

In Duitsland is trouwens niet iedereen enthousiast over de bonusmaatregel. Lieferando-koeriers verdienen in heel Duitsland maandelijks gemiddeld ruim 14 euro per uur. Die ene euro wintertoeslag zou sowieso al bij het uurloon opgeteld moeten worden, vindt vakbond NGG. "Voor ons is het heel duidelijk: voor minder dan 15 euro per uur kan niets draaien", stelde Mark Baumeister van NGG.