Ga naar de inhoud
Bedrieger

'Catfish' doodt moeder en grootouders van meisje dat hij op internet ontmoette

De grootouders (links) en moeder (rechts) van het meisje werden om het leven gebracht door Edwards. Beeld © Politie

"We worden hierdoor op gruwelijke wijze herinnerd aan de schaduwzijde van het internet." Met die woorden reageert de politie in de Amerikaanse staat Californië op de drievoudige moord door een oud-agent. Hij had een meisje 'gecatfisht' en bracht vervolgens haar moeder en grootouders om het leven.

Een catfish is iemand die zich op internet voordoet als iemand anders, vaak in de hoop om leuk gevonden te worden. Ook de 28-jarige oud-agent Austin Lee Edwards deed zich voor als iemand anders toen hij online contact had met de tiener uit Riverside.

Na intens contact via internet kwam het afgelopen vrijdag tot een ontmoeting tussen de twee. Edwards was vanuit zijn woonplaats in de nabijgelegen staat Virginia naar Riverside gereden. Daar bleef hun eerste echte kennismaking niet onopgemerkt bij voorbijgangers.

Vier
Lees ook:
Vier Amerikaanse studenten in bed doodgestoken, nog geen spoor van dader

De politie werd gealarmeerd over een meisje dat overstuur in een rode auto was gestapt, naar later bleek de auto van Edwards. Terwijl agenten - toen nog voor alle zekerheid - zochten naar het meisje in de auto, kreeg de meldkamer bericht over een woningbrand vlak bij de plaats van de eerste melding. In die woning lagen de lichamen van de 38-jarige moeder van het vermiste meisje en haar grootouders van 65 en 69. Ze waren alle drie door geweld om het leven gekomen.

Het duurde nog uren voordat de politie Edwards en de tiener, wier naam en exacte leeftijd niet worden genoemd in Amerikaanse media, op het spoor kwam in het zuidoosten van de staat Californië. In zijn confrontatie met de politie vond hij de dood: Edwards werd neergeschoten in een vuurgevecht. Het meisje bleef ongedeerd. Ze is geen verdachte, benadrukt de politie tegen CNN, voor haar is opvang geregeld.

Tragedie

Edwards zou onder een andere identiteit een onlinerelatie zijn aangegaan met het meisje. Hoe het zo mis heeft kunnen gaan, is niet bekend. De politie doet daar nog onderzoek naar.

"Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze tragedie en hun nabestaanden", laat de politie weten in een verklaring. "Deze tragedie raakt de hele gemeenschap in Riverside." De politie spreekt van een trieste herinnering aan de duistere kant van het internet. Ze adviseert ouders om opnieuw met hun kinderen in gesprek te gaan over internet en social media. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS