Ga naar de inhoud
'Goed behandeld'

Veldbestormer Mario krijgt geen straf van FIFA én mag in Qatar blijven

WK-veldbestormer Mario Ferri Beeld © AP

De man die gisteren tijdens de WK-wedstrijd tussen Portugal en Uruguay het veld op kwam lopen met onder meer een regenboogvlag, krijgt geen straf. Dat laat de Italiaanse ambassade in Qatar desgevraagd aan RTL Nieuws weten. Het gaat om de Italiaan Mario Ferri, geen onbekende in de voetbalwereld.

De wedstrijd werd gisteren kort onderbroken nadat Ferri besloot het Qatarese voetbalveld op te rennen. In zijn hand een regenboogvlag, op de voorkant van zijn shirt de tekst 'Save Ukraine' en op de achterkant 'Respect for Iranian woman'. Ferri werd snel van het veld gehaald en de vlag werd in beslag genomen.

Velen vroegen zich daarna af wat er met hem zou gebeuren in het conservatieve land. 

Veldbestormer
Lees ook:
Veldbestormer met regenboogvlag bij Portugal-Uruguay

Helemaal niets dus, laat de Italiaanse ambassade nu aan RTL Nieuws weten. "Hij is vrij snel na het incident vrijgelaten. Hij heeft geen boete gekregen en mag in Qatar blijven." Daarnaast zegt de ambassade dat Ferri goed behandeld is. "We zijn blij dat het zo is gelopen."

Ervaren veldbestormer

Voor Ferri, die ook wel 'De Valk' genoemd wordt, was het niet de eerste keer dat hij een voetbalveld bestormde. Zo rende hij in 2009 het veld op tijdens een oefenwedstrijd tussen Nederland en Italië, hij eiste dat de Italiaanse aanvaller Antonio Cassano zou worden opgeroepen voor het WK die zomer. Toen de Italiaanse bondscoach dat vervolgens niet deed en het land er al snel uit lag, bestormde Ferri in Zuid-Afrika het veld weer.

Op zijn shirt was te lezen: 'Lippi I told you so', verwijzend naar coach Marcello Lippi.

Ook tijdens het WK 2014 in Brazilië bestormde hij het veld met de boodschap 'Save Favelas Children'. Dit WK was het dus weer raak, met drie verschillende boodschappen. Ferri heeft zelf nog niet gereageerd op zijn actie.