Ga naar de inhoud
Draconische maatregelen

Veel politie ingezet tegen nieuwe coronaprotesten China

Beeld © AFP

In grote steden in China is veel politie op de been, nadat de afgelopen dagen protesten werden gehouden tegen de strikte coronamaatregelen.

In Beijing en Shanghai zijn veel agenten en politiewagens op straat. Agenten zouden zich onder meer in groepen ophouden bij de uitgangen van metrostations.

Draconische maatregelen

De autoriteiten houden vanochtend een persbijeenkomst over de maatregelen voor de bestrijding van het virus. In het land van 1,45 miljard inwoners zijn het afgelopen etmaal 38.645 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat is minder dan de ruim 40.000 nieuwe gevallen de dag ervoor.

In totaal heeft het land sinds de uitbraak begon ongeveer 315.250 gevallen vastgesteld. Het relatief lage aantal is volgens de overheid dankzij draconische maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Slechte
Lees ook:
Slechte vaccins, streng beleid: waarom China zo worstelt met corona

Daar komt steeds meer protest tegen. De regering wil dat op allerlei manieren tegengaan. Meerdere demonstranten zeggen dat ze door de politie zijn gebeld en dat geëist werd dat ze informatie gaven over waar ze waren geweest en waar ze naartoe gingen.

Dodelijke flatbrand

Een brand in een flatgebouw in de stad Urumqi, die aan tien mensen het leven kostte, vormde de aanleiding voor protesten in verschillende steden in China. De strenge lockdown zou de reddingsoperatie voor de flatbewoners hebben bemoeilijkt.

China
Lees ook:
China probeert protesten dood te zwijgen: 'Jullie gaan hiervoor boeten'

Bij sommige protesten werd afgelopen dagen zelfs opgeroepen tot het vertrek van president Xi Jinping. Waarnemers spreken over een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onduidelijk is hoeveel demonstranten zijn aangehouden. 

Barstjes
Lees ook:
Barstjes in Chinees coronabeleid? Unieke protesten op meerdere plaatsen