Ga naar de inhoud
Uit tweehonderd suggesties

Apenpokken 'racistisch en stigmatiserend', mpox is de nieuwe naam

Vaccinatie tegen mpox in Utrecht Beeld © ANP

Apenpokken, ook wel bekend onder de Engelse naam monkeypox, wordt door de WHO voortaan mpox genoemd. Het besluit kwam nadat mensen erover hadden geklaagd dat apenpokken als naam racistisch en stigmatiserend zou zijn.

Eerder dit jaar konden suggesties worden ingestuurd voor een andere benaming. Uit meer dan tweehonderd inzendingen kwam mpox als winnaar uit de bus.

De WHO was bang dat een naamswijziging tijdens een wereldwijde uitbraak voor verwarring zou zorgen. De oude naam zal daarom niet meteen helemaal in de ban worden gedaan, maar worden uitgefaseerd. Een jaar lang zullen de twee namen naast elkaar worden gebruikt.

Man
Lees ook:
Man test positief op corona, hiv én apenpokken

Apenpokken is vernoemd naar apen omdat het virus in 1958 voor het eerst werd ontdekt bij deze diersoort. In 1970 werd het virus voor het eerst vastgesteld bij mensen.

Daarna verspreidde het zich onder mensen in met name West- en Centraal-Afrikaanse landen. Het virus dook in mei ook op in andere landen, waaronder Nederland.

Waarom
Lees ook:
Waarom apenpokken nu internationaal gevaar is voor volksgezondheid

Er zijn dit jaar ruim 81.000 besmettingen in 110 landen vastgesteld, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Er zijn 55 sterfgevallen bekend.

'Gevaar nog niet voorbij' 

In bijvoorbeeld Nederland is de piek van de uitbraak achter de rug, maar er zijn ook landen waar nog steeds veel besmettingen plaatsvinden. De WHO zei begin deze maand apenpokken nog altijd als een internationaal gevaar voor de volksgezondheid te beschouwen.

Bekijk ook: Dit moet je weten over apenpokken, dat nu dus mpox wordt genoemd

03:02
Wat zijn de eerste symptomen, hoe ziet de huiduitslag eruit? Maar ook: hoe loop je het op? Eerder maakten we deze video met daarin alles wat je moet weten over de mpox.