Ga naar de inhoud
Kans op hersenschade

Schotse voetballers mogen straks niet meer zomaar koppen

Schotse Cameron 'Cammy' Kerr kopt een bal. Beeld © David Young / Action Plus / Shutterstock

Geen kopballen meer voor en na wedstrijden; dat is het advies voor voetbalclubs in Schotland. Volgens onderzoek is er een verband tussen hersenletsel en vaak ballen koppen. Vanaf maandag gelden de nieuwe regels.

(Voormalig) professionele voetballers maken volgens onderzoek van de universiteit van Glasgow drieënhalf keer zo veel kans op dementie of een andere hersenziekte. Het advies voor voetbalclubs is om het koppen te limiteren tot een enkele sessie per week en niet een dag voor of na een wedstrijd, schrijft de Schotse voetbalbond weten.

Kennis
Lees ook:
Kennis over hersenschade op sportveld schiet tekort: 'Dit kost levens'

De voetbalbond stelde in 2020 al een verbod in op koppen voor kinderen jonger dan 12 jaar. Een dokter van de Schotse voetbalbond, John MacLean, heeft vastgesteld dat meerdere kopballen kunnen leiden tot geheugenstoornissen van 24 tot 48 uur. "Het doel is om mogelijk opstapelende effecten te verzwakken."

70 procent van de vijftig ondervraagde professionele voetbalteams uit Schotland geven aan achter de nieuwe regels te staan.

Nederlandse oud-voetballer kreeg dementie

In maart dit jaar werd ook bekend dat oud-voetballer Wout Holverda dementie kreeg door zijn sportcarrière. Zijn hersenen werden na zijn dood onderzocht door het Amsterdam UMC. De hersenschade werd gelinkt aan het veelvuldig koppen.

'Nederlandse
Lees ook:
'Nederlandse oud-voetballer kreeg dementie door koppen'

Het ging om de aandoening CTE, ook wel chronische traumatische encefalopathie genoemd. Dat is een ziekte die in de Verenigde Staten al vaak werd gevonden bij overleden spelers van de NFL. Boksers en ijshockeyers hebben de aandoening ook vaak.

Meer kennis nodig

Neuropsycholoog Erik Matser en onderzoeker Arend de Kloet pleitten in april van dit jaar voor meer kennis over hersenletsel langs het sportveld. "Het kan echt levensbedreigend zijn. Als je bij hersenletsel binnen korte tijd nóg een tik krijgt, dan kan dat een zwelling in de hersenen veroorzaken en dat kan dodelijk zijn", zei Matser toen.