Ga naar de inhoud
Journalisten belaagd

Arrestaties, gewonden en schade in Belgische steden na België - Marokko

Rellen in het centrum van Brussel na het WK-duel Marokko - België. Beeld © Belga

Niet alleen Nederland heeft te maken gehad met fikse rellen na de overwinning van Marokko op de Rode Duivels op het WK, ook in België was het raak.

De politie pakte in Brussel een tiental mensen op. Een aantal mensen raakte gewond en in het centrum van de Belgische hoofdstad werden dingen vernield. Ook in Antwerpen en Luik botsten relschoppers met de politie.

Brand gesticht

Het ging al tijdens de wedstrijd mis bij het Brusselse Zuidstation en later ook in de wijken Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht. Relschoppers, van wie sommigen waren getooid met de Marokkaanse vlag, gooiden met vuurwerk en flessen, sloegen met stokken en stichtten brandjes. 

Meerdere elektrische steps gingen in vlammen op. Ook werden straatmeubilair, een verkeerslicht en geparkeerde auto's vernield. Een cameraploeg van de VRT werd belaagd. Een journaliste raakte gewond aan haar gezicht door vuurwerk.

Rellen
Lees ook
Rellen in Nederland na winst Marokko op België tijdens WK, ME ingezet

De politie was in groten getale uitgerukt en zette traangas en een waterkanon in. Vooraf werd al gewaarschuwd voor onvriendelijkheden tussen Marokkaanse en Belgische fans. Een flinke minderheid van de Brusselaars is van Marokkaanse komaf.

Ook in Antwerpen

Antwerpen, dat eveneens veel inwoners telt met een Marokkaanse achtergrond, leek het er aanvankelijk beter af te brengen. Toch zette de politie ook daar uiteindelijk het waterkanon in toen feestelijkheden uit de hand liepen.

Straten werden afgesloten. Een televisieverslaggever kreeg voor de draaiende camera een klap van een passant.

Bekijk ook: Fans belagen Vlaamse verslaggever tijdens live uitzending

00:40
De Vlaamse verslaggever Rob van Herck wordt tijdens een live uitzending van de Vlaamse zender VTM het werk onmogelijk gemaakt. Fans van Marokko duwen en trekken aan hem en aan de camera.

In Luik belaagden tientallen mensen na de wedstrijd een politiebureau. Ruiten gingen aan diggelen en politieauto's werden beschadigd.

Bekijk ook - Voetbalfeest slaat om in vandalisme: brandjes gesticht, auto's gesloopt

00:54
In Amsterdam ging een auto in vlammen op na het WK-duel Marokko - België..