Ga naar de inhoud
Klaar met president Xi

Inwoners van China opnieuw de straat op tegen streng coronabeleid

Protest in Peking tegen de coronamaatregelen. Beeld © EPA / Mark R. Cristino

Het uiterst strenge coronabeleid van de Chinese overheid zorgt voor steeds meer onrust in het land. Demonstranten, veelal studenten, staan in meerdere steden recht tegenover de politie, die de protesten met geweld probeert neer te slaan. En dat al dagen lang.

De demonstranten roepen op tot het ontslag van president Xi Jinping. Ook willen ze een einde aan de heerschappij van de Chinese Communistische Partij. Op sociale media is te zien dat de demonstraties naast Shanghai in minimaal zeven andere steden plaatsvinden, onder andere in Peking.

Het is bijzonder dat de demonstraties op grote schaal plaatsvinden. Publieke uitingen van ontevredenheid worden in China over het algemeen onderdrukt. Zeker de grote afkeuring van president Xi is opmerkelijk.

Een demonstrant sprak met persbureau AP: "Iedereen denkt dat Chinese mensen bang zijn om te protesteren, dat ze niet moedig zijn. Maar toen ik bij de demonstratie aankwam, zag ik dat iedereen juist erg moedig was."

'Zero COVID'-beleid

Door het strenge 'zero COVID'-beleid in China moeten miljoenen inwoners van China verplicht binnen blijven. Ook worden ze constant op mogelijke besmetting van het virus getest. Aan het begin van de pandemie werd het strenge beleid geaccepteerd om dodelijke slachtoffers te voorkomen, maar in de afgelopen weken is het begrip voor de maatregelen sterk afgenomen.

Barstjes
Lees ook:
Barstjes in Chinees coronabeleid? Unieke protesten op meerdere plaatsen

Een recente brand, afgelopen vrijdag, heeft voor extra kritiek gezorgd. Bij de brand zijn tien mensen om het leven gekomen. China-correspondent Roland Smid: "De brandweerlieden konden niet op tijd bij het gebouw komen, vanwege alle omheiningen om het gebouw." De omheiningen zijn bedoeld om mensen binnen te houden.

President Xi is vorige maand aan zijn derde termijn begonnen als leider van de Chinese Communistische Partij. Demonstranten verwachten dat hij zal proberen zijn hele leven aan de macht te blijven.

Bekijk ook: Protesten bij iPhone-fabriek China

01:23
Het protest bij de iPhone-fabriek werd hard neergeslagen door de beveiliging. Er zijn meerdere mensen gewond geraakt.