Ga naar de inhoud
In Missouri

Vrouw (19) mag niet bij executie van vader zijn omdat ze te jong is

Khorry Ramey met haar vader en zoon. Beeld © ACLU

Een 19-jarige Amerikaanse vrouw is door een rechter in Missouri verboden om bij de executie van haar vader zijn. De reden: ze is te jong.

Over een paar dagen, aanstaande donderdag, wordt Kevin Johnson (37) geëxecuteerd. Hij krijgt de straf volgens de BBC omdat hij in 2005 een politieagent doodschoot. Johnson was toen 19 jaar oud.

Brieven en telefoongesprekken

Zijn dochter Khorry Ramey was twee jaar oud toen haar vader naar de gevangenis ging. De twee onderhielden een band met elkaar door middel van bezoeken, brieven, e-mails en telefoongesprekken. Onlangs bracht zij ook haar pas geboren zoon mee, zodat Johnson zijn kleinzoon kon ontmoeten.

Op
Lees ook:
Op kinderkamp in de gevangenis: 'Leuk om even bij papa te zijn'

De gedetineerde wilde graag zijn dochter in de ruimte hebben als hij zijn laatste adem uitblies. Ook Ramey zelf wilde bij de laatste momenten van haar vader aanwezig zijn. Maar de wet in Missouri schrijft voor dat je 21 jaar oud moet zijn om een executie bij te wonen.

Aanklacht

Mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) had een aanklacht ingediend, maar de rechter is daar niet in meegegaan.

"Ik ben er kapot van dat ik niet bij de laatste momenten van mijn vader kan zijn", reageerde Ramey. Volgens haar heeft haar vader zijn leven gebeterd terwijl hij in de gevangenis zat.

Bekijk ook: Yasmijn werd geboren in Evin-gevangenis

02:56
Terwijl haar moeder zwanger was van Yasmijn, werd zij gemarteld in de beruchte Evin-gevangenis in Iran.