Ga naar de inhoud
'Regime kent niets dan geweld'

Nicht van hoogste leider Iran opgepakt na kritiek op regime

Hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Beeld © Zuma Press

De nicht van de Iraanse religieus leider Ali Khamenei is opgepakt. De vrouw, Farideh Moradkhani, zei in een video die rondging op sociale media dat het regime van haar oom 'moorddadig' is.

In de video roept ze de internationale gemeenschap op om de banden te verbreken met het regime. "Dit regime houdt zich niet aan z'n religieuze principes en kent niets dan geweld en machtsbehoud."

Confrontaties
Lees ook:
Confrontaties bij protesten tegen regime Iran voor WK-wedstrijd

De vader van Moradkhani, die met de zus van Khamenei was getrouwd, stond bekend als prominent oppositiefiguur. Moradkhani's kant van de familie verzet zich dan ook al langer tegen het beleid van de 83-jarige Khamenei.

Moradkhani is in januari ook al opgepakt. Ze verzet zich sterk tegen de doodstraf in Iran.

Protesteren tegen het regime

Sinds half september gaan in het hele land mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. De aanleiding van de demonstraties is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf in een ziekenhuis nadat ze was opgepakt voor het niet juist dragen van haar hijab. De demonstranten vermoeden dat ze door politiegeweld om het leven is gekomen.

Iraanse
Lees ook:
Iraanse demonstrant krijgt de doodstraf

De politie treedt hard op tegen demonstranten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen tien weken zeker 400 mensen bij de protesten omgekomen. De Verenigde Naties schatten dat zo'n 14.000 mensen zijn opgepakt. De opgepakte demonstranten riskeren de doodstraf. Sommigen hebben de doodstraf al opgelegd gekregen.

Bekijk ook: Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27
Vrouwen verbranden hun hoofddoek en knippen soms hun haar af: overal in Iran zijn protesten uitgebroken. Zo ziet dat eruit.