Ga naar de inhoud
'Blijf zuinig'

Bijna alle huishoudens in Kiev hebben weer stroom

Beeld © Anadolu Agency

Het elektriciteitsnetwerk is in bijna heel Kiev weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, vier dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de Oekraïense hoofdstad.

Vanochtend had vrijwel iedereen in Kiev weer toegang tot stroom, verwarming en stromend water. Ook het mobiele netwerk functioneert weer zoals het zou moeten. Op de piekmomenten zou de stroom nog plaatselijk kunnen uitvallen.

President Volodimir Zelenski was vrijdag nog kritisch over het langzame herstel in Kiev, na de aanval van woensdag. Burgemeester Vitali Klitsjko zei tegen de Duitse krant Bild juist dat de technici in 'recordtempo' hebben gewerkt.

Guido
Lees ook:
Guido zamelt generatoren in voor Oekraïne: 'Eerste prioriteit'

Nu de winter in Oekraïne is begonnen, richten de Russische aanvallen zich voornamelijk op de energievoorzieningen. Komende week kan de temperatuur ook overdag dalen tot onder het vriespunt en in Kiev wordt sneeuw verwacht.

Ook andere steden hadden de voorbije dagen problemen met het stroomnetwerk, maar dat is voor nu op veel plekken hersteld. Toch blijft de netbeheerder Oekraïners in het hele land oproepen zuinig te zijn met de energie, zodat problemen sneller opgelost kunnen worden.

Bekijk ook: Stroomuitval Oekraïne, 'maar als de Russen maar wegblijven'

01:56
Correspondent Olaf Koens spreekt met de inwoners van de stad Dnipro. De bewoners laten zich niet zomaar kisten.