Ga naar de inhoud
'Sterkste leger'

Kim Jong-un wil met Noord-Korea grootste nucleaire macht worden

Kim Jong-un tijdens testlancering Hwasongpho-17 Beeld © ANP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil dat zijn land de grootste nucleaire macht en daarmee het sterkste leger ter wereld wordt. Dat heeft hij volgens staatsmedia verklaard tijdens een bezoek aan de testlocatie van de Hwasong-17, die hij het 'krachtigste strategische wapen van de wereld' noemde.

Kim zou tijdens zijn bezoek aan de testlocatie van de Hwasong-17 tientallen militairen een promotie hebben gegeven. Dit voor hun inspanningen rond de lancering van de grootste intercontinentale ballistische raket die Noord-Korea voor zover bekend heeft, eind vorige week.

De dictator noemde de Hwasong-17 het 'krachtigste strategische wapen van de wereld' en zei dat de raket liet zien dat Noord-Korea innovatief is en uiteindelijk het sterkste leger ter wereld zal kunnen vormen.

Kim
Lees ook:
Kim Jong-un wil Noord-Koreaans kernprogramma versnellen

Kim ging tijdens het bezoek uitgebreid op de foto met wetenschappers, militair personeel en andere betrokkenen.

De leider sprak van 'een prachtige stap vooruit in de ontwikkeling van de technologie waarmee kernkoppen op ballistische raketten kunnen worden geplaatst'. Hij weidde verder niet uit over de technologie of plannen. 

Ingelast overleg

De lancering van de Hwasong-17 zorgde eerder deze maand voor een ingelast topoverleg tussen leiders van Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, de VS en Zuid-Korea op de conferentie rond Azië-Pacifische Economische Samenwerking (APEC) in Bangkok. Volgens Zuid-Koreaanse waarnemers zou de raket New York en Washington kunnen bereiken.

Bekijk ook: Luchtalarm door Noord-Koreaanse raket, gaat dit escaleren?

02:42
Begin oktober vloog een Noord-Koreaanse raket over Japan. We stelden Noord-Korea expert Casper van der Veen daar vier vragen over.