Ga naar de inhoud
Voria Ghafouri

Oud-international Iran vrijgelaten, zat vast om steun voor protesten

Voria Gahfouri Beeld © ANP

Oud-international Voria Ghafouri is vrijgelaten, melden Iraanse staatsmedia. De voetballer werd donderdag opgepakt voor 'propaganda tegen de staat'. Ook de huidige aanvoerder van het Iraanse voetbalelftal steunde de burgerprotesten in zijn land eerder deze week openlijk.

Naast Ghafouri is ook Hossein Ronaghi, prominent dissident, op borgtocht vrijgekomen.

De arrestatie van Ghafouri leidde tot veel verontwaardiging. De oud-international is Iraans-Koerdisch, net als Mahsa Amini. Dat is de jonge vrouw die in september in Iran om het leven kwam, nadat ze gearresteerd was voor het verkeerd dragen van haar hidjab.

Eerbetoon Amini

Sinds haar dood in september, wordt er fel geprotesteerd. Daar wordt keihard tegen opgetreden. 

Begin deze week speelde Iran op het WK in Quatar tegen Engeland. Veel van de Iraans spelers zongen niet mee met het volkslied. Ook was er in de 22ste minuut een eerbetoon aan Masha Amini, die 22 jaar oud werd. 

Steeds
Lees ook:
Steeds meer Iraanse sporters steunen protesten, met gevaar voor eigen leven

Voor de wedstrijd had aanvoerder Ehsan Hajsafi van Iran al gezegd: "We kunnen niet ontkennen dat de omstandigheden in Iran niet goed zijn. We moeten accepteren dat mensen niet gelukkig zijn. Ik hoop dat er veranderingen komen, die aan de wensen van de bevolking tegemoet komen."

Rond de tweede wedstrijd van Iran, tegen Wales, was er ook aandacht voor de situatie in het land.

'Women, Life, Freedom'

Veel Iraanse fans droegen, net als tijdens de eerste wedstrijd, shirts en vlaggen met de tekst 'Women, Life, Freedom' (Vrouwen, Leven, Vrijheid).

Sommige mannen reageerden daar boos op en scandeerden "De Islamitische Republiek Iran" tegen vrouwen die interviews gaven aan buitenlandse media. De regeringsaanhangers intimideerden verschillende vrouwen door hen te omsingelen en te filmen met hun telefoon.

Regime
Lees ook:
Regime Iran volgt demonstranten tot in Nederland: 'Elke minuut kijk ik wel drie keer achterom'