Ga naar de inhoud
Al 10 jaar minister

Belarussische minister Buitenlandse Zaken overlijdt plotseling, Russen geschokt

Vladimir Makej in september 2021 bij de VN. Beeld © Getty Images

De Belarussische minister van Buitenlandse Zaken, Vladimir Makej, is onverwachts overleden, meldde staatspersbureau Belta. De 64-jarige Makej bekleedde zijn functie sinds 2012. Verdere details over zijn overlijden zijn niet bekendgemaakt.

Makej was deze week nog aanwezig bij een conferentie van veiligheidsorganisatie CSTO in Armenië. De organisatie is een militaire samenwerking van voormalige Sovjetrepublieken en kan worden gezien als een Russische tegenhanger van de NAVO. 

Maandag zou er een ontmoeting plaatsvinden tussen Makej en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Rusland heeft laten weten geschokt te zijn door het overlijden van Makej.

Weer
Lees ook:
Weer helpen ze elkaar: 9000 Russen naar Belarus

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in Belarus, en de daaropvolgende massale antiregeringsprotesten in 2020, probeerde Makej samen met medestanders de betrekkingen tussen Belarus en het Westen te verbeteren. Hierbij uitte hij ook veel kritiek op Rusland. 

Toen de protesten tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko begonnen, veranderde hij van standpunt en beschuldigde westerse landen van het opruien van betogers.