Ga naar de inhoud
Uit jaren 80

'Rusland gebruikt raketten zonder explosieve lading'

Deze foto toont een Uragan-raket die is ontworpen door Rusland. Beeld © AFP

De Britse inlichtingendiensten stellen dat het Russische leger raketten zonder explosieve lading gebruikt in Oekraïne. Volgens de Britten gaat het om raketten uit de jaren 80 waar normaal gesproken een kernkop op zit, maar die zou er nu zijn afgehaald.

Het is nog onduidelijk waarom Rusland dit doet. "Maar deze vorm van improvisatie laat zien dat de Russen door hun ballistische raketten heen zijn." Volgens de inlichtingendiensten kunnen de AS-15 KENT-raketten alleen worden gebruikt als nucleaire projectielen.

De raketten richten aanzienlijk minder schade aan dan een projectiel met explosieve lading. "Ze dienen bijna zeker als afleiding voor de Oekraïense luchtverdediging", aldus de Britten.

Werd
Lees ook:
Werd de Krimbrug met een geheim wapen opgeblazen? En wie deed het eigenlijk?

Beschietingen Cherson

Gisteren kwamen nog zeker vijftien Oekraïense burgers om het leven door Russische beschietingen van de stad Cherson, die twee weken geleden werd heroverd door het Oekraïense leger.

Bekijk ook: puinruimen na Russische raketinslag

04:24
Stofzuigers, elektrische kachels, dekbedden: de bewoners van deze buitenwijk in Kiev halen allerlei spullen uit het puin. De wijk werd getroffen door een raket uit Rusland. Vijf mensen kwamen om.