Ga naar de inhoud
Kunstproject

Duizenden naakte mensen op strand Sydney tegen huidkanker

Deelnemers poseren naakt tijdens zonsopgang op Bondi Beach in Sydney voor de Amerikaanse kunstfotograaf Spencer Tunick. Beeld © AFP

Op Bondi Beach, het iconische strand van de Australische stad Sydney, zijn vanochtend 2500 mensen uit de kleren gegaan voor de Amerikaan Spencer Tunick. De bekende beeldend kunstenaar maakte foto's van de mensenmassa in verschillende poses om aandacht te vragen voor huidkanker.

Liggend op hun zij, staand met hun handen in de lucht of zij aan zij met de armen wijd: vanaf 05.30 uur (lokale tijd) fotografeerde Tunick de duizenden mensen in het kader van het kunstproject Strip Off for Skin Cancer ('Uit de kleren voor huidkanker'). Het aantal deelnemers vertegenwoordigt de ruim 2000 Australiërs die jaarlijks sterven aan de gevolgen van huidkanker.

Wet aangepast

Tunick is bekend geworden met zijn foto's van naakte mensenmassa's. Sinds 2016 kreeg hij niet zo'n grote groep mensen bij elkaar als vanochtend, stelt The Sydney Morning Herald. In 2010 was de Amerikaan ook in de stad, toen hij vijfduizend personen in het ochtendgloren naakt op de foto zette voor het Opera House.

Om op Bondi Beach mensen naakt te kunnen fotograferen, moest de wet worden aangepast, schrijft The Guardian. Deelnemers mochten voor deze ene keer tot 10.00 uur naakt op het strand doorbrengen, daarna riskeerden zij een bekeuring.

Huid controleren

De fotograaf, die de menigte per megafoon toesprak, hoopt met het kunstproject ervoor te zorgen dat Australiërs vaker hun huid controleren. "Als je werk doet voor een goed doel dat met gezondheid te maken heeft, word je je plotseling bewust van je eigen ouderdom", zei de 55-jarige Tunick.

De 77-jarige Bruce Fasher was een van de deelnemers aan het kunstproject. "Ik heb de helft van mijn leven in de zon doorgebracht en heb een paar kwaadaardige melanomen uit mijn rug laten verwijderen", liet hij aan een verslaggever van persbureau AFP weten.