Ga naar de inhoud
'Angst zaaien en pesten'

Adidas onderzoekt grensoverschrijdend gedrag Kanye West

Beeld © ANP

Sportkledingmerk Adidas onderzoekt mogelijk grensoverschrijdend gedrag van rapper Kanye 'Ye' West. De aanleiding daarvoor is een anonieme brief die bij het Duitse bedrijf binnenkwam.

West werkte met zijn merk Yeezy sinds 2015 samen met Adidas, maar die samenwerking werd vorige maand stopgezet vanwege antisemitische uitspraken van de Amerikaanse rapper.

Een woordvoerder van Adidas benadrukt dat het bedrijf niet vast kan stellen of de beschuldigingen in de anonieme brief waar zijn. "Wij nemen de aanklachten echter zeer serieus en hebben de beslissing genomen om onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek naar de zaak te starten."

Is
Lees ook:
Is dit het einde van Ye's imperium? 'Hij is niet meer interessant voor merken'

Het Amerikaanse magazine Rolling Stone sprak met tientallen oud-medewerkers van Yeezy en Adidas. Zij beschuldigen West ervan angst te hebben gezaaid. Hij zou medewerkers hebben gemanipuleerd, liet erotische beelden van zijn ex-vrouw Kim Kardashian zien en maakte zich schuldig aan pestgedrag.

De leiding van Adidas zou hiervan op de hoogte zijn gebracht, maar 'kneep een oogje dicht' en 'schakelde het morele kompas uit', stellen de oud-medewerkers.

'Haatdragend en gevaarlijk'

De samenwerking tussen Adidas en Kanye West werd al beëindigd vanwege antisemitische uitspraken die Kanye West deed in verschillende interviews en tweets. "Adidas tolereert geen antisemitisme of enige andere vorm van haatspraak.

Ye's recente uitspraken en acties zijn onacceptabel, haatdragend en gevaarlijk", schreef het Duitse bedrijf, dat begin deze maand de winstprognose flink naar beneden bij moest stellen als gevolg van de stopzetting van de samenwerking.