De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat een internationale missie opzetten in Iran om mensenrechtenschendingen van de veiligheidstroepen tegen demonstranten te onderzoeken.
Sinds half september demonstreren Iraniërs op allerlei manieren voor meer vrijheid en lopen daarmee een groot risico. Het Iraanse regime pakt demonstranten genadeloos aan. 300 mensen zijn overleden en bijna 15.000 demonstranten zijn opgepakt sinds het begin van de protesten half september, blijkt uit cijfers van een Iraanse mensenrechtenorganisatie. Volgens de staatsmedia in Iran heeft de politie geen enkele demonstrant gedood.
Maar nu gaat de onderdrukking van de massaprotest onderzocht worden, zo staat in de aangenomen resolutie die Duitsland en IJsland hadden ingediend. Van de leden van de raad stemden er 25 voor, waaronder Nederland.

Zes leden, waaronder China en Pakistan stemden tegen en zestien landen onthielden zich van stemming. Volgens Amnesty International markeert de 'historische VN-onderzoeksmissie een langverwacht keerpunt in de aanpak van systematische straffeloosheid'. "De stemming is een duidelijk signaal naar de Iraanse autoriteiten dat ze geen misdaden meer kunnen plegen onder internationaal recht zonder angst voor gevolgen", stelt de organisatie.
Activisten juichten nadat de uitslag was voorgelezen en sommige diplomaten applaudisseerden. De vertegenwoordiger van Teheran bij het mensenrechtenorgaan in Genève beschuldigde westerse staten er eerder van de raad te misbruiken om Iran aan te vallen, een stap die ze 'verschrikkelijk en schandelijk' noemde.
Dood 22-jarige vrouw
VN-mensenrechtenchef Volker Türk had Iran eerder op de dag opgeroepen tot het beëindigen van het 'onnodige en disproportionele gebruik van geweld' tegen betogers in het land. Ook wil hij dat de machthebbers luisteren naar de 'moedige' Iraniërs die voor verandering pleiten.
De onrust in Iran ontstond halverwege september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in Iran gelden. Volgens haar familie stierf ze door geweld, Iraanse onderzoeken wijzen naar ziekte.
Türk zegt zorgen te hebben dat de onderzoeken naar de doodsoorzaak niet voldoen aan internationale normen.