Ga naar de inhoud
Steun uit hele wereld

Japanse fans maken tribunes schoon, spelers de kleedkamer: 'Zo zijn ze gewoon'

Fans en spelers ruimen alles keurig op.

Veel lof voor de Japanse fans die het stadion schoonmaken na de WK-wedstrijden. De beelden krijgen veel hartjes en duimpjes op social media. Een enkeling denkt dat het een geregisseerd showtje voor de camera is. "Maar dat klopt niet", zegt Japandeskundige Kris Schiermeier. "Japanners zijn gewoon zo."

Niet alleen de fans ruimen hun eigen en andermans troep op na de wedstrijden, ook de spelers doen dat. Op Twitter is een fotootje te zien van de kleedkamer die spik en span is na de gewonnen wedstrijd van Japan tegen Duitsland.

"Voor ons is dit heel normaal", zegt woordvoerder Satomi Tanekura van Japan tegen het RTL Nieuws-team in Doha. "We willen het netjes achterlaten. De spelers voelen zich daar niet te goed voor." 

Tanekura zegt dat de Japanse fans dit al doen sinds het WK van 1998 in Frankrijk toen Japan voor het eerst meedeed.

'Biergooiers, leer hiervan' 

Op de foto en video's van de opruimacties wordt gereageerd vanuit de hele wereld. Een paar van de vele honderden steunbetuigingen: 

"Ik wou dat alle mensen zo waren."

"Japanners behoren tot de vriendelijkste, meest respectvolle mensen van de wereld."

"Ze hebben betere manieren dan ieder ander volk op wereld. Leer van hen!"

"Biergooiers in Nederland, kijk hier eens naar."

Vuilniszakken uitgedeeld

De Japanse voetbalbond heeft in Qatar 8000 zakken uitgedeeld aan de fans waar ze na de wedstrijd hun troep in kunnen gooien. Deze zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Op de zakken staat de boodschap 'dankjewel' in het Engels, Arabisch en Japans afgedrukt. "Dit is een boodschap van de supporters aan alle teams, scheidsrechters en supporters van andere landen", zegt Tanekura.

Ze geeft aan dat de fans een essentieel onderdeel van het nationale team zijn. "Ze geven ons extra kracht. We zijn heel trots op hen."

"Het is eigenlijk jammer dat dit nieuws is. Want alle fans zouden gewoon hun eigen troep moeten opruimen", zegt Japan-deskundige Kris Schiermeier. Ze weet wel waar het vandaag komt bij de Japanners. “Het wordt hen met de paplepel ingegoten. Japanse kinderen krijgen hier les in op school. Ze gaan niet huis voor het klaslokaal schoon is."

Alles is netjes

Volgens Schiermeier is het in de Japanse cultuur erg belangrijk dat iedereen meewerkt om de leefomgeving schoon te houden. "Dat zie je in Japan zelf ook. Alles is netjes. Niemand gooit zomaar iets op de grond. Ouders geven dat door aan hun kinderen."

Wat wellicht ook meespeelt, is dat Japanners, zeker in Tokio, niet al te groot wonen. "Dan wil je niet in de troep zitten." Ze hoopt dat we tijdens dit WK ook onderstaande filmpjes gaan zien van fans uit andere landen. "Zo hoort het ook gewoon."